Празникът, съпроводен с коледна работилница, ще се проведе на 14 декември в Музейния център за съвременна история като финал на изложба „Еврика“

Детска изложба „Млад изобретател“ с идейни скици и послания, вдъхновени от експозицията за едни от най-важните открития на XIX и XX век, ще се открие на 14 декември от 11 часа в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“. Празникът ще продължи с коледна работилница за деца и родители и турнир по баджгол – възстановка на стара детска игра от 80-те години, за която са се използвали капачки от бира или безалкохолни напитки. В съвременен вариант те ще бъдат заменени със значки на детски научен център „Музейко“. Събитието е посветено на приключването на едногодишното гостуване на пътуваща изложба „Еврика“ в Пловдив като част от програмата на Пловдив – Европейска  столица на културата.

От началото на годината изложбата е била посетена от над 10 000 деца и възрастни от страната и чужбина. 3500 ученици от 60 училища, детски градини и учебни центрове са участвали в научни работилници, а 300 учители са се „докоснали“ до интерактивните методи на работа на музейните специалисти.

Деца и възрастни заедно обсъждали ролята на личния ангажимент в борбата с негативните климатични промени и давали идеи за намаляване на индивидуалния екологичен отпечатък, моделирали роботизирания космически летателен апарат “Розета” и сондата Филе“, с помощта на електрическа верига осветили някои от по-ярките звезди от звездната карта.

„Можем ли да подготвим нашите деца за професии, които днес не съществуват, още повече че те учат по-различно от нас? Едва ли. Но можем да ги предизвикваме да мислят, да питат, да не се страхуват да грешат, да творят. Ценното в детството е, че не поставя граници на мечтите и въображението. Именно това се опитахме да подкрепим в рамките на гостуването на Музейко с изложба „Еврика!“ в Пловдив“, обясняват инициаторите на проекта.