СУ „Пейо Яворов” прави видеоконферентна връзка между класната стая и студентската аудитория

Събират мобилните телефони преди началото на часа в разграфена по номера кутия

phoca_thumb_l_DSC02112

Игротека с библиотечен кът ще изгражда за първолаците си СУ „Пейо Яворов”. Училището е спечелило проект на МОН на стойност 10 000 лева и започва модернизирането и преоборудването на една от класните стаи. Това е втора игротека за нуждите на целодневното обучение, но тъй като за последните 8 години броят на децата от начален етап е нараснал многократно и в момента е 350, се налага разкриването на още една.

И тази година са заложени уроци чрез видеконферентна връзка между класната стая и залата за електронно обучение на висшето училище, обясни главният учител от начален курс Ваня Иванова. Софтуерната част на проекта е разработка на университетския информационен център. Децата виждат и чуват студентите в залата, както и бъдещите учители хлапетата, за да могат да коментират елементи от урока и да задават въпроси. В учебния кабинет е разположена т.нар. мобилна точка за хоспитиране, която се състои от лаптоп, камери и проектор с екран, на който децата виждат университеската зала.  Трите камери наблюдават преподавателя, дъската и дават общ план на стаята. Широкообхватният микрофон позволява децата да се чуват, когато коментират или пък отговарят на поставен въпрос. Дигиталната система дава възможност студентите да анализират урока в реално време, но коментарите им да не се чуват в класната стая, за да не смущават децата и учителя.

Общо 14 000 лева е глътнал летният ремонт на класните стаи. Част от тях са шпакловани и боядисани, навсякъде са подменени щорите с алуминиеви. Средствата от делегирания бюджет обаче не стигат за оградата, двора и фасадата, които се нуждаят от спешен ремонт.

Друг проблем, който се явява от новата учебна година, е този с паркирането. След като участъкът от бул. „България”, където е училището, вече е Синя зона родителите ще бъдат затруднени с воденето и прибирането на децата, а шансът на учителите за паркомясто се свежда до нула. А автомобилите в училищния двор са забранени.

Затова пък проблемът с мобилните телефони при гимназистите от горен курс е решен. Всеки учител разполага с кутия, разграфена по номерата на учениците. В началото на часа всеки оставя джиесема на мястото, което съответства на номера му в класа и в края го взима. Стаите са с видеонаблюдение, така че директорът контролира да няма нарушители.