64 бъдещи дванадесетокласници от цялата страна три дни се бориха с различни предизвикателства в кампуса на висшето училище

Ива Ичевска от Езикова гимназия „Пловдив“ е големият победител в състезанието AUBG MultiTalent Quest на Американския университет в България. Бъдещата дванадесетокласничка спечели пълна стипендия за четиригодишно обучение. 18-годишното пловдивско дарование зае първо място в математическата дисциплина, стана трета в отборното класиране за работата си върху социален проблем на тема “Учителите трябва да получават заплащане според резултатите си“, а в дисциплината “Изкуства“ изпълни части от мюзикъла “Кабаре“.

Състезанието се провежда ежегодно и в него него имат право да се включат единадесетокласници от цялата страна, които в рамките на три дни се борят с различни предизвикателства в кампуса на университета в Благоевград. Надпреварата има за цел да тества уменията на учениците в различни сфери – дебати, разрешаване на социален проблем, математика, изкуство и спорт. Математиката е индивидуална дисциплина, а за участие в дебатите и съставянето на проект за разрешаване на социален казус кандидатите са разделени в отбори. Всеки участник избира и още една четвърта дисциплина, за да представи своя талант или да тества издръжливостта, волята и силата си.

„Първият етап е изцяло онлайн. За да се включиш, са необходими справка за успеха в училище за 9-ти и 10-ти клас и 30-секундно видео, в което да се представиш и да разкажеш интересни факти за себе си на английски език. След изпращането на документите и видеото, трябваше да се решава и онлайн тест по английски. Одобрените за втория етап попълват формуляр, в който заявяват участие“, разказа Ива за „Уча в Пловдив“, която успя да се пребори с 64 свои връстници.

Категорична е, че ще се възползва от възможността да се обучава в престижния университет, но все още се колебае за профила, който да избере.

Постижения

През декември м.г. Ива завоюва златен медал в групата си (Senior Secondary – 10-12 клас) на Thailand International Mathematical Olympiad, в която участваха 310 участници от 14 държави. В Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area Mathematical Olympiad (Big Bay Bei) Ива също спечели златен медал в своята състезателна група, в която участваха повече от 250 души от 20 държави.

Особено успешно беше представянето й в HKIMO – Hong Kong International Mathematical Olympiad, на финала на което тя завоюва световната вицешампионска титла и златен медал  в своята група. В нея се състезаваше с 280 участници от 17 държави.

Като победител в трите състезания Ива получи специална покана да участва на World International Mathematical Olympiad (WIMO), 2023 г.

През 2022 г. Ива спечели златен медал на финала на Word Mathematics Invitational WMI, който се проведе през юли. Стана носител на сребърно отличие на финала на Asia International Mathematical Olimpiad AIMO.

Ива зае първо място и на XXXI Математически турнир „Черноризец Храбър”, който се проведе през ноември. Завоюва златен медал и на есенния кръг на Международния математически турнир „Математика без граници”.

Ива е сред изявените и най-отличавани изпълнители на „Арт войс център“ с вокален педагог Румяна Иванова.