Двамата се справили успешно със задачите на интервюто в университета, ще учат компютърни и инженерни науки

Двама пълни отличници дипломира днес Математическата на тържествена церемония в Грандхотел „Пловдив”

DSCF1481

В най-стария университет на Великобритания – Оксфорд, са приети да учат след тежка селекция пловдивските зрелостници Иван Димитров и Илия Манолов. И двамата завършват с отличен успех Математическата гимназия и са единствените пловдивски ученици, издържали кастинга на престижния университет, който е на челно място в Европа.

„На първия етап трябваше да представим мотивационно есе, а след като ни одобриха отидохме на интервю на място в университета”, разказа Илия. Той се явил на изпит по математика, тъй като иска да учи компютърни науки, а Иван – по физика, понеже има интерес към инженерството. Противно на очакванията им, интервюто в Оксфорд съвсем не протекло като събеседване с оценяващите, а трябвало да търсят отговори на нестандартни задачи, които след това да презентират. Месец по-късно и двамата получили положителен отговор. И условие за успех от дипломата 5.75, както и за шестици по математика и физика в годините.

DSCF1478

„Университетът е разделен на колежи, ние си избрахме най-новия. Кандидатствахме за заем и чакаме 1 октомври, когато започва нулевата седмица”, обясни Иван, който е лауреат от националната олимпиада по физика.

Иван, заедно Велизар Димитров – лауреат от националните олимпиади по география и по философия, първи получиха дипломите си. С тържествена церемония в Грандхотел „Пловдив“ Математическата гимназия изпрати тазгодишните си зрелостници. Велизар е част от националния отбор по география и ще представя страната ни на световната надпревара в Белград през август. След като се прибере стяга багажа за Манчестър, където ще учи природни науки.

Облечени в тоги, момчетата и момичетата от випуск 2017 взеха дипломите за зрелост и бурно аплодираха преподавателите си на президиума. Те завършват със среден успех 5.31, като най-високи са резултатите на абитуриентите от 12 а клас – 5.76. Общият успех от матурата по български език е 5.86, а по английски – 5.718.

DSCF1476

Двама са пълните отличници на випуска – Милена Атанасова и Мартин Касаветов. Те завършват с 6.00 от всички години на обучението си и от зрелостните изпити.

„Покорете с успехите си света! Стремете се да имате цел в живота и надеждата за добро да не угасва. Независимо в кой край на света се намирате, носете духа на ОМГ!“, призова  временно изпълняващият длъжността директор Татяна Мерджанова.

Доц. Ивайло Старибратов, който се връща на шефския стол в края на лятото, пожела на зрелостниците да гребат знания с пълни шепи и да си подаряват емоции всеки ден.

“Добре дошли в училището Живот, където се трудиш 365 дни в годината, 7 дни в седмицата и където медицинските бележки за кибиците не важат”, заяви на финала водещата церемонията и зам.-директор Гергана Петрова.

1 КОМЕНТАР

  1. Извинете, но Велизар е част от отбора по география и Велизар ще учи в Манчестър! Иначе браво за статията 🙂

Коментарите са затворени.