Български ученици спечелиха поредна победа в международно състезание – този път по природни науки.  Два наши отбора се завърнаха с медали от турнира на младите естествоизпитатели, който се проведе в Тбилиси. Сред участниците бе и пловдивският деветокласник от Математическата гимназия Ивайло Къртев.

Отбор Bulgaria A завоюва златен медал, а отбор Bulgaria B – бронзов. Златните ни медалисти завършиха състезанието като абсолютни първенци, тъй като във финалната битка се представиха най-добре във всяка една от трите роли. Техен капитан бе Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ (НПМГ).  Тя бе докладчик на финала и показа много оригинално решение на поставената задача. В нея трябваше да се изследват подобните на конус следи, които оставят движещи се във вода обекти (кораби, лодки, птици и т.н.). В българския отбор А участваха също Илия Василев от столичната Първа частна математическа гимназия, Рая Шикова от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово, Невена Брейчева, Стоян Добрев и Мила Гетова от НПМГ. Ръководители бяха Никола Каравасилев, учител по физика в ЧСУ „Наука за деца“ и ПЧМГ и Явор Йорданов, студент във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Лора Лукманова от СМГ „Паисий Хилендарски“ бе капитан на отбор Bulgaria B. В него се включиха Ивайло Къртев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в  Пловдив, Мария Методиева и Лора Серафимова от НПМГ, както и Петър Петров от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Техни ръководители бяха Нели Иванова (ЧСУ „Наука за деца“) и д-р Пламен Иванов (Oxford University).

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.