Варта Ехигян след получаване на наградата и стилист Капанов.

Варта Ехигян се състезава в компанията на трима професионални стилисти от България, за модел избра внучката на именития режисьор Крикор Азарян – Арлен

Варта Ехигян след получаване на наградата и стилист Капанов.

Първо участие на конкурс по фризьорство, при това на световна сцена, и призово трето място в конкуренция с 40 майстори само в нейната категория. Дебютната за 18-годишната пловдивчанка Варта Ехигян международна надпревара в Рим я изстреля до висотата на стилисти с дългогодишен опит. Зрелостничката от Националната Търговска гимназия успя влезе в отбора, който представи България на световния конкурс FIAM festival unisex della coiffure roma. Тя бе единствената пловдивска състезателка, която не просто отбеляза участие, а спечели и награда. Неин ментор е майка й Суприк Нишанян – доказан пловдивски стилист, от която наследява сръчни ръце, точно око, естетически вкус и усещане за модерност, а не последно място – въображение. Варта учи специалност „Икономическа информатика“, така че в училище набляга на програми, таблици и статистика, а  в салон за красота „Сузи“ развива майсторските си умения.

„Изключително съм щастлива от този успех. Няма да крия, че не очаквах да получа подобно признание. Благодаря на стилист Капанов за подкрепата, на останалата група фризьори от Пловдив и „Интеркоафюр България“, казва Варта. Капанов е световен шампион от 1985 г. и носител на командирския орден на „Интеркоафюр – Мондиал”, присъждан за изключителен принос в развитието на фризьорското изкуство в световен мащаб. Той е предвождал четиримата български участници в тазгодишния форум в италианската столица.

Моделът Арлен Азарян.

Варта трябвало да се пребори с 40 участници в своята категория, а именно за  вечерна прическа. Според регламента състезателите разполагали точно с 30 минути, за да реализират идеята си от нулата.

„Исках да направя романтична и стилна прическа, която да приляга добре на модела ми, но в същото време да е строга и стилна. Украсата беше изработена от мен самата, използвах камъни на Сваровски и пайети, съобразени с тоалета, които подчертават линията и посоката на косата и отделните елементи. Вдъхновение почерпих от моя идол фризьор Фарук Шамуратов. Конкуренцията беше изключително силна, но дадох всичко от себе си и оправдах очакванията“, щастлива е Варта.

Моделът, който пътува с нея до Рим, също има творческа закваска. Това е Арлен Азарян, която е внучка на именития режисьор Крикор Азарян. С Варта са братовчедки, еднакво отворени към артистични провокации. Арлен изобщо не се колебала и с охота приела предложението да я подкрепи за участието й в световната надпревара. Арлен за пореден път приема да бъде модел на младата стилистка, след като преди две седмици спечелили второ място на национален конкурс с международно участие.

Останалите състезатели от България, които са успешно реализирани коафьори, също спечелили призови места. Следващият световен фестивал на FIAM  ще бъде в София през септември.

Освен че се готви за матури и кандидатстудентски изпити, в момента Варта участва и в онлайн конкурс на Wella, при който вече е преминала във втори кръг. 20% от журирането са лайкове в социалните мрежи.