Деветокласникът от ЕГ „Иван Вазов“ Александър Мишинков зае втора позиция в класацията и бе отличен на церемонията в изложбена зала „2019“

Световната шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години Пламена Миткова бе обявена за най-добър млад спортист на Пловдив. Зрелостничката от ПГ по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ се нареди на второ място за най-добър спортист на Пловдив, изпреварена от европейския шампион по вдигане на тежести в категория до 102 килограма Дейвид Фишеров. На церемония в изложбена зала „2019“ тази вечер  бяха отличени десетте най-добри спортисти на града за 2022 година от традиционната анкета, организирана от общинската дирекция „Спорт и младежки дейности“, както и тримата най-добри млади спортни таланти.

Преди две седмици Пламена се класира под номер едно в анкетата на списание „Атлетика“. Към вота на спортните журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в България, бе добавен и един от феновете на списанието, който също бе за Миткова. Победителката навърши 18 години на 18 септември т. г., след като вече бе направила исторически сезон с връх световната титла за девойки на скок дължина в Кали, Колубмия. Тя постигна личен рекорд от 6.66 метра на финала на световното, който й донесе златото.

Второто място сред най-добрите млади спортни таланти зае състезателят по аеробика Александър Мишинков, който стана световен шампион за юноши в Португалия. Той е деветокласник в ЕГ „Иван Вазов“ и се състезава във възрастова група 15-17 години. На трета позиция се нареди сребърният медалист от Европейското първенство по вдигане на тежести за младежи до 23 години – Диан Пампорджиев, който е бивш възпитаник на Спортно училище „Васил Левски“.

На церемонията със специална награда – почетен знак на град Пловдив – бяха отличени състезателката на СКЛА Ботев (Пловдив) в тройния скок Александра Начева, както и футболният Марица (Пловдив) по случай 100-годишния юбилей на клуба.