12-класниците от ПГ по архитектура, строителство и геодезия представят утре идейните си проекти пред жури от представители на бизнеса

Знания, умения, креативност и въображение ще трябва да приложат зрелостниците от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, участници в конкурса „Красива и съвременна жизнена среда“. Надпреварата за концептуално решение на нискоенергийна сграда се организира от фирма „Пашов билдинг строй“, която е партньор на училището.

Създаването на идеен проект цели да насочи вниманието на учениците към този нов тип строителство и да насърчи проектирането на нискоенергийни и пасивни сгради в България, обясняват идеята си от строителната компания. Идейните проекти трябва да демонстрират, че нискоенергийните сгради могат да бъдат икономични и красиви.

Конкурсът е отворен за 12-класници от всички специалности, които утре ще презентират проектите си пред жури от представители на бизнеса.

Техническото задание изисква текст, който представя идеята и концепцията; планове на всички нива, фасади, характерни разрези; детайл, който да показва строителните материали или иновативни системи. Участниците трябва да презентират също макети или 3D модели.

Дизайн, оригиналност на мислене, избор на материали и идеи, свързани с използването на иновативни технологии и методи, които да доведат до допълнителни икономии на енергия и природни ресурси, концепции за неутрализиране на замърсяването, използване на местни и рециклирани материали са част от критериите за оценка.

За 11-класниците пък фирмата организира конкурс на тема: „Оригинален дизайн на интериорна мазилка и бояджийско покритие“. Той ще се проведе в два етапа. На първия от учениците се изисква изготвяне на макет за завършваща мазилка и бояджийско покритие на декоративни стени по задание на помещения от жилищна сграда “Ивон Резиденс 3“. Участието е индивидуално. На втория етап екипи от по четирима ученици ще направят изпълнение на мазилката.

Конкурсът е анонимен, като името на всеки участник се засекретява. Експертно жури ще определи победителите от първо до пето място. Предвидени са две големи награди. Оповестяването на резултатите от първия етап на конкурса ще се състои на 20 май, а от втория етап – на 15 юни.