Съвместният концерт, който се посвещава на патрона на НУМТИ – Добрин Петков, ще бъде в Дома на културата

Зрелостници от Националното училище за музикално и танцово изкуство подготвят съвместен концерт с оркестъра на Опера Пловдив. Те ще влязат в ролята на солисти на събитието, посветено на патрона на училището – Добрин Петков.

Младите таланти ще се качат на сцената на Дома на културата “Борис Христов” на 19. февруари. Концерт-майстор ще е Виеслав Новак, диригент – Константин Добройков.

Публиката ще чуе изпълненията на 12-класниците Миро Колдамов, Гергана Йотинова, Пресиян Петров, Георги Грозев, Маргарита Бозукова, Мартина Жекова, Борислава Куклева.

В програмата са включени творби на Чайковски, Щамиц, Брух, Гедике, Кирил Молчанов, Шарл Азнавур и Ярослав Коларж.

Концертите на Пловдивския симфоничен оркестър и Пловдивската филхармония (днес оркестър на Опера Пловдив) със солисти от Музикалното училище са създадени по идея на маестро Добрин Петков през 50-те години на миналия век. Оттогава до днес те се провеждат всяка учебна година, след предварително прослушване и одобрение.

Преди седмица в концертната зала на НУМТИ се проведе концерт, на който главни действащи лица бяха зрелостници от класовете по инструмент и по пеене. Събитието бе по повод патронния празник.