50 ученици от ПГ по електротехника и електроника и от ПГ по механотехника разгледаха лабораториите на филиала на Техническия университет

Повече от 50 зрелостници от Професионалната гимназия по електротехника и електроника и от Професионалната гимназия по механотехника посетиха пловдивския филиал на Техническия университет в първите два дни на отворените врати във висшето училище.

Учениците разгледаха лабораторията по медицинска техника, където студентите се обучават в поддръжката на болнична апаратура. А в лабораторията по преобразувателна техника деканът на Факултета по електроника и автоматика доц. Георги Ганев им показа как в реално време може да се следи потреблението на ток и качеството на електроенергията.

Огромен интерес сред учениците от ПГЕЕ предизвика и интелигентната автоматизирана производствена система от най-ново поколение, съставена от 6 модула, последният от които с помощта на камера следи за качеството на произвеждания продукт.

Учениците от Механото пък се впечатлиха от лабораторията по автомобилни мехатронни системи, в която могат да се правят симулации на реални пътни условия, за да се тестват различните характеристики на автомобилите. Ръководителят на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ доц. Красимир Амбарев им показа и най-новите сензори за тестване на работата на двигателите с вътрешно горене.

Бъдещите кандидат-студенти се интересуваха и от актуалните специалности в катедра „Компютърни системи и технологии“, където разгледаха огромните сървъри, а инж. Теодора Мечева им разказа за проекта си за интелигентни транспортни системи, който с помощта на различни иновативни технологии се бори с автомобилния трафик и транспортния хаос.

Учениците се запознаха и с възможностите на една от най-новите придобивки на университета- единствения в Пловдив 3D принтер за метал, с който могат да се възпроизведат всякакви машинни елементи и детайли от алуминиеви, стоманени или титаниеви сплави.

Принтерът е част от най-новото оборудване на Центъра за компетентност в пловдивския филиал, изграден по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Дните на отворените врати ще продължат до края на следващата седмица.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.