50 ученици от ПГ по електротехника и електроника и от ПГ по механотехника разгледаха лабораториите на филиала на Техническия университет

Повече от 50 зрелостници от Професионалната гимназия по електротехника и електроника и от Професионалната гимназия по механотехника посетиха пловдивския филиал на Техническия университет в първите два дни на отворените врати във висшето училище.

Учениците разгледаха лабораторията по медицинска техника, където студентите се обучават в поддръжката на болнична апаратура. А в лабораторията по преобразувателна техника деканът на Факултета по електроника и автоматика доц. Георги Ганев им показа как в реално време може да се следи потреблението на ток и качеството на електроенергията.

Огромен интерес сред учениците от ПГЕЕ предизвика и интелигентната автоматизирана производствена система от най-ново поколение, съставена от 6 модула, последният от които с помощта на камера следи за качеството на произвеждания продукт.

Учениците от Механото пък се впечатлиха от лабораторията по автомобилни мехатронни системи, в която могат да се правят симулации на реални пътни условия, за да се тестват различните характеристики на автомобилите. Ръководителят на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ доц. Красимир Амбарев им показа и най-новите сензори за тестване на работата на двигателите с вътрешно горене.

Бъдещите кандидат-студенти се интересуваха и от актуалните специалности в катедра „Компютърни системи и технологии“, където разгледаха огромните сървъри, а инж. Теодора Мечева им разказа за проекта си за интелигентни транспортни системи, който с помощта на различни иновативни технологии се бори с автомобилния трафик и транспортния хаос.

Учениците се запознаха и с възможностите на една от най-новите придобивки на университета- единствения в Пловдив 3D принтер за метал, с който могат да се възпроизведат всякакви машинни елементи и детайли от алуминиеви, стоманени или титаниеви сплави.

Принтерът е част от най-новото оборудване на Центъра за компетентност в пловдивския филиал, изграден по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Дните на отворените врати ще продължат до края на следващата седмица.