6 пловдивски училища се включиха в програмата за професионално ориентиране на Община Пловдив и фондация „Еду Компас”

Моята цел през тази учебна година е да се подготвя добре за приемните изпити. Надявам се да намеря най-подходящия университет, в който да продължа образованието си. Трябва да избера каква специалност ще кандидатствам.

Това бяха част от отговорите, които дадоха днес зрелостници от Френската гимназия по време на поредното занятие за кариерно ориентиране. То се проведе в рамките на програмата „Моят кариерен път” на фондация „Еду Компас” и Община Пловдив. Целта на проекта е да подкрепи младите хора да открият призванието си, да направят първи стъпки в реализирането му и да придобият реален опит в сфери на дейност, към които имат интерес. Заедно с това обучителят Елица Костова работи за създаване на умения за планиране, поставяне и постигане на цели, презентиране на себе си и на идеи, кандидатстване за работа и ефективна комуникация. Последният и най-важен акцент е развитието на предприемаческа нагласа и критично мислене.

Обучението във Френската гимназия и в ОУ „Васил Петлешков” започнало още през миналата учебна година, а тази към проекта се присъединяват шестокласници от ОУ „Райна Княгиня”, ОУ „Елин Пелин”, ОУ „Васил Левски”. Курсове ще се провеждат и в СУ „Хр.Г.Данов” с ученици от 6 и 11 клас.

Днес 12-класниците от Френската гимназия получиха сертификати за участие, след като вече са получили основните знания и умения за това как да създадат своя предполагаема кариерна пътека и как да разберат дали са подходящи за една или друга професия.

„Вече се чувствам по-мотивирана и съм сигурна в едно – успешната професия е тази, в която си добър”, сподели Александра, която е решила да учи „Интериорен дизайн”. Освен, че намира тази специалност за креативна, която ще й даде възможност да развихри въображението си и да общува с много хора, по думите й тя е перспективна.

Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов стана свидетел на връчването на сертификатите и насърчи абитуриентите да развиват силните си страни и своите меки умения, за да бъдат щастливи с избора на професия. За да получат и сертификати за постижение, те ще трябва да изготвят кариерен план и кариерен профил.