Не може първият модул да свършва в 9.19 и това да е началният час за втория, изядоха ни от времето, коментираха 12-класници след матурата по български

DSCF1054

Никой не беше готов за Йовков, камо ли за „Албена“. Това споделиха на излизане от матурата по български език и литература зрелостници. 12-класниците признаха, че темата от 41 въпрос „Човекът между ценностите на обществото и личния порив“ е била повече от актуална и благодатна, но добавиха, че в училище разказът е бил попретупан и мнозина не си го спомняли в детайли. Само от откъса няма как да напишеш интепретативно съчинение, затова заложихме на есе, масово коментираха учениците.

Около 4600 зрелостници от областта се явяваха на зрелостен изпит по български.

Голямо недоволство се породило по време на втория модул. Според учениците е недомислица в организацията началният час на всеки от модулите да се изписва предварително на дъската.

Не може първият модул да свършва в 9.19 и това да е началният час на втория. Единият от квесторите наблюдаваше залата, а другият идваше при всеки от нас, за да запечата плика с първата част от теста. Имаше и такива, които отидоха до тоалетната. Всичко това ни изяде времето за втория модул, коментира зрелостник.

Не предполагахме, че напрежението ще е чак толкова голямо, макар че като цяло въпросите не бяха особено трудни. Отворените отговори по литература бяха за Смирненски, Гео Милев и Вазов – ако си учил – ще се справиш, заяви зрелостничка от Хуманитарната гимназия.

След 15.30 ч. на сайта на министерството на образованието ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.