С поредица събития през настоящата година НУМТИ „Добрин Петков” ще отбележи юбилея си

С концерт на зрелостници Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” стартира поредицата събития за отбелязване на своята 75-годишнина. Тържествата ще започнат тази вечер с патронния празник на училището в Дома на културата. Талантливите абитуриенти ще бъдат солисти на оркестъра на Държавна опера – Пловдив под  диригентството на Константин Добройков. На същото място, но на 31 май,  ще се състои и  юбилеен концерт с  участието на всички представителни формации и ансамбли на училището.

Богатият културен афиш на учебното заведение включва концерт на възпитаниците, които понастоящем са инструменталисти от световна величина. На 22 юни в училищната концертна зала „Добрин Петков”  ще свирят Ясен Тодоров – цигулка (САЩ) и Саркис Балтаян – пиано (САЩ), които ще представят програма под надслов „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен”. Институцията, която от 1995г. носи името на бележития български диригент Добрин Петков, ще организира и  „Пролетен концерт на преподаватели” (24 март), „Балетен спектакъл „45 години балетни класове” (30 април), „Среща на поколения“ – концерт на сборен симфоничен оркестър с участието на бивши и настоящи възпитаници на Пловдивското музикално училище (15 юли) и „Коледен концерт на Симфоничния оркестър на училището” (9 декември).

В рамките на юбилея НУМТИ „Добрин Петков” ще осъществи и два международни музикални проекта – с Музикалното училище в Женева и концерт под патронажа на посолството на Япония у нас. Предстои и провеждането на 7-то издание на клавирния конкурс „Шуман – Брамс” (12 – 15 ноември), включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.