Призоваваме министерството в най-скоро време да обяви какъв материал ще включват тестовете и да потвърди датите, не може повече да се протака, недоволстват пловдивски 12-класници

Призив към просветното министерство да даде яснота относно провеждането на държавните зрелостни изпити и темите, които ще обхващат изпитните варианти по отделните учебни предмети, отправят пловдивски 12-класници.

„Не може повече да се протака. Настояваме в следващите две седмици от министерството да ни уведомят с точност какво учебно съдържание ще включват тестовете, за да знаем как да се готвим и да потвърдят датите”, казва Дана Тонева от ЕГ „Пловдив”.

Връстничката й Мария Клявкова от ЧСУ „Дружба” коментира, че месец април е към края си, малко ученици са с оформен успех, а онлайн обучението е повече от натоварващо, тъй като преподавателите не спират да дават задания. В същото време 12-класниците са в неведение дали посочените дати 30 май и 1 юни са окончателни, тъй като ситуацията с пандемията към момента е доста сложна и едва ли учебните занятия ще бъдат възстановени на 14 май. Припомняме, че заложените дати бяха 20 май за матурата по български език и 22 май – предмет по избор.

Мария припомня думите на министър Красимир Вълчев от 2 април, че изпитният материал ще се редуцира на база на това докъде са стигнали в дистанционното обучение и че в тестовете ще бъдат включени теми от първи срок и част от изученото през втория.

„Да, но не всяко училище върви с едни и същи темпове. Министърът каза, че ще бъдем уведомени навреме, а до момента няма каквато и да било яснота. В някои държави (Великобритания и Нидерландия) изпитите, еквивалентни на нашите ДЗИ, са премахнати или преместени за юли. Какъв е нашият план за действие? Ако са на 30 май, с маски и ръкавици ли ще се явяваме? Защото дотогава вероятно все още ще трябва да се спазват мерките срещу разпространение на заразата. В случай, че предпазните средства са задължителни, това ще се отрази на представянето ни, защото те са допълнително препятствие и пречат за абсолютната концентрация”, коментира Мария.

Група зрелостници от Пловдив подготвят писмо до МОН, като не изключват вариант и за онлайн матури по подобие на предварителните кандидатстудентски изпити, които проведоха вече някои родни университети.

12-класниците от професионалните гимназии са повече от притеснени, тъй като голяма част от тях са посочили държавния изпит по специалността като втора матура.

„Всичко това ни държи в напрежение. Нека бъдем честни – не е лесно да се учи по време на пандемия вкъщи. Трудно се концентрираш, липсва ти живият контакт с преподавателя”, добавя Дана.