„Пожелавам ви като станете като мен на 105 години да си кажете колко е хубав животът“, каза на изпращането на випуск 2021 „междугалактическата царица“ и учител по физика Лена Кръстева

Това е човекът, чиято врата винаги бе отворена, за да ни приеме и изслуша, и в чиято душа болезнено откънтяваха проблемите ни, за да се намери най-доброто им решение. С този мотив зрелостниците на ЕГ „Иван Вазов“ удостоиха с титлата „Пазител на царството“ директора на училището Вихра Ерамян. Както повелява традицията Абитуриентската академия на гимназията връчи ежегодните награди на учители на тържественото изпращане на випуск’2021.

След като признаха, че в горната част на пясъчния часовник, измерващ петте години в училище, са останали само няколко песъчинки, учениците заявиха, че са готови за нетрадиционния последен час на класа. Който се проведе на открито в двора, а отсъстващи нямаше.

Желязната лейди на випуска се оказа Диана Иванова. Преподавателят по история, който „се опитваше да изправи нашите кривици и ни вдъхнови с вярата си във всеки от нас, който ни превърна в дами и господа, способни да покоряват света“. Мотивите за номинацията разтопиха Желязната лейди, която призова: „Останете винаги българи! Едно дърво не може да се разлисти, ако няма корени. Помнете българските приноси в световната история и цивилизация“.

Призът „Междугалактическа царица“ отиде при Лена Кръстева. Физичката, която „водеше нашите пътешествия между галактиките в звездното небе, която ни посвети в тайните на законите на гравитацията, но и ни убеди, че всеки от нас може да ги преодолява и да полети“, аргументираха се учениците.

„Пожелавам ви като станете като мен на 105 години да си кажете колко хубав е животът“, благодари в отговор Кръстева.

Победител в категорията „Приятел на всички“ бе Ивилина Генова, която „може да прости и непростимото, да влага любов във всяко свое действие, дори и в упрека за поредната грешка“. Преподавателят по философия благодари за съвместните размишления по време на час и пожела: „Нека бъде светлина!“

На ходеща и дишаща Уикипедия бе оприличена Стела Василева, която спечели в категория „Властелинът на познанието“. За това, че разкрива тайните не само на световете на езика и литературата, а и на това как може човек да се извиси над суетата и сивотата на света, как може истински да се обича човек, идея и мечта. Тя опроверга нагласите, че е многословна и каза само: „Обичам ви“.

Човекът с нестандартен изказ, нетипичен поглед към света, с изискана визия и прецизно отношение към всеки бе обявен за носител на приза „Нестандартен компас“. Учителят по география Стойчо Кукунов винаги успявал да намери решение на проблемите, особено на 12 ж, показвайки правилната посока до целта.

„Вълнуващо е да чуеш добри думи за себе си“, призна зам.-директорът и преподавател по френски език Мария Атанасова, след като чу мотивите за наградата си в категория „Ръката на разума“. „Измъкваше ни от пропастта, когато вече сме сгрешили, вдъхваше ни увереност, когато дори самите ние бяхме изгубили вярата в себе си, убеждаваше нас и колегите си в смисъла на необходимата промяна в начините на учене и преподаване, защото силата на разума й помагаше да вижда в бъдещето“, аргументираха се абитуриентите.

Математичката Босилка Янева спечели в категория „Теорема на спокойствието“, а Надя Стоицева получи признание за това, че „с прецизност, граничеща със съвършенство, успя да покаже, че в сърцето й всички сме равни, но по отношение на знанието всеки заслужава точно определено място в класацията по успех”. Така тя бе удостоена с титлата „Мисис Стриктност“.

Не минава церемония, на която зрелостниците да не скандират името на неподражаемия Илко Василев. И тази година преподавателят по български език и литература, от няколко години и зам.-директор, получи поредната доза признание на 12-класниците, които го определиха като Щастливеца.

„В такива мигове знам колко ми е беден речникът. Възприемал съм себе си повече като Бай Ганьо или Санчо Панса, отколкото като Алеко. Но мога да се нарека Щастливеца. Защото Господ ми отреди да работя с най-добрите учители и с ученици като вас. С всеки ме свързва нещо специално – час по заместване, повишен тон в коридора, победа на футболния терен, една-две години преподаване. Не пестете усмивките, думите на обич и признателност към хората около вас. Бъдете честни! Летете! Счупеното крило се лекува, закърнелите не позволяват на никого да полети“, обърна се Илко Василев към випуск ‘2021.”

След което всяка паралелка пусна балони като символ на предстоящия полет към мечтите и обещание в осъществяване на целите.