В СУ "Пейо Яворов" се проведе изпит по биология и здравно образование.

 

21 февруари е крайният срок, в който дванадесетокласниците трябва да подадат заявления за допускане на държавните зрелостни изпити от редовната сесия през май-юни.

Първата задължителна матура е по български език и литература на 17 май, а втората задължителна по профилиращия предмет от 11. и 12. клас, е на 20 май. За възпитаниците на професионалните гимназии втората задължителна матура е държавният изпит за придобиване на професионална квалификация. Началото е в 8.30 часа. Служебните бележки на допуснатите се получават до 16 май.

Допълнителните матури ще са от 22 до 31 май.

До 27 февруари в електронната платформа ще се въвеждат предложения за оценители, квестори, учители консултанти и учители по чужд език за четене на текст. Успоредно с това се определя броят на сградите, залите и местата, където ще се проведат изпитите.

Желаещите да валидират компетентности по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да положат до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от тях учебни предмети между учебните предмети български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия.

Валидирането се извършва по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити, като кандидатът избира дали да е върху учебното съдържание от общообразователната подготовка, а за български език и литература – от втори гимназиален етап, или върху учебното съдържание от задължителните модули на профилиращия предмет, предвидено във втори гимназиален етап на средно образование. Изпитът за валидиране се полага след представяне на документ за платена такса.

На изпит по учебен предмет, невключен в дипломата за средно образование, могат да се явят лица след завършено средно образование, след успешно приключване на последния гимназиален клас или по време на обучението в последния клас в чуждестранни училища в България или в училища на чужди държави.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.