Абитуриентска академия излъчи „Красив ум“, „Огънят на истината“ и „Родената в буря любов“, директорът Вихра Ерамян получи отличието „Поглед отвъд хоризонта“

„Кълна се никога да не забравям теб,/с когото пет години всичко съм делил./ Кълна се, попадне ли в беда един от нас,/да му подам ръка и в лош за мене час!“, обещаха в един глас деветте паралелки зрелостници на Езикова гимназия „Иван Вазов“, които днес за последно чуха школския звънец.

„Заедно можем да променяме света и да бъдем добри. И нека високо в небето с мелодията и думите на песента да полетят и балоните, които държите, като символ на предстоящия ни полет към мечтите и като обещание да стигнем високо в осъществяването на целите си и да се радваме на успехите си“, обърнаха се водещите на празничната церемония по изпращането на випуск 2024 Диди и Росен. Скандирайки до 12, абитуриентите пуснаха балоните с цветовете на езиците, които са изучавали.

„Знам, че в този момент много от учениците от осми до единадесети клас искат да са на наше място, питат се кога ще дойде и техният ред, бързат. Но, ако трябва да сме честни, в същия този миг голяма част от випуск 2024 благородно завижда на онези, които в този момент са в строя срещу нас, защото имат още година, две или повече в гимназията, не скри Диди, а Росен покани на сцената „човека, който изпреварва събитията, а не върви след тях“ – директора Вихра Ерамян.

„От утре вие ще диктувате ритъма на живота си и ще го изпълвате с ново съдържание, вие ще определяте посоката и скоростта на вашето пътуване. Ще е необходимо да вложите сили и енергия, за да извоювате вашите победи. Днес, когато тръгвате на път, ето и няколко съвета: продължавайте да вярвате в чудеса, щастието е награда за дързост, няма път към него, то е пътят. Бъдете откриватели, превръщайте трудностите в победи“, пожела Ерамян и заръча пълна мобилизация за предстоящите държавни зрелостни изпити за постигане на максимален успех.

Заради способността й не просто да върви в крак с времето, а да мечтае смело, да планира дръзко и да работи усилено за постигане не само на своите, но и на общите цели, тя спечели тазгодишната наградата в категорията “Поглед отвъд хоризонта“ на Абитуриентска академия.

Екатерина Попова от 12 в клас отправи послание от името на випуска, след което зрелостниците връчиха отличията в отделните категории на ежегодните награди.

Елена Вързилова се оказа носитал на приза „Халиси на българския език“ за това, че „се осмели да научи и нашия език, за да открие пътя към сърцето на всекиго от нас и да ни обикне истински, със своите знания и всеотдайност ежедневно ни даряваше със светлина, за да победим Краля на Нощта и Кралицата на Незнанието“.

За „Кралица на вдъхновението“ бе обявена Анелия Митева. Преподавателят по философия успява да накара всеки да повярва в постижимостта на високите цели, да вдъхне увереност не само да достига границите на възможностите си, а и да ги надскача, за да осъзнаем безграничността на човешките способности.

„Водачът в лабиринта на знанието“ се оказа Иванка Богданска. „Благодарение на нея знаем, че откриването на верния отговор на най-важните задачи – тези, с които ни предстои да се сблъскаме в бъдещето, минава често през няколко сбъркани решения“, аргументираха се учениците.

За учителя, от чиито очи струят топлина и светлина, който с усмивката си превръща дори и най-мрачния ден в празнична феерия, а със знанията, стила и обичта си оставя незаличима следа в сърцата бе отредена наградата „Опасен чар“. Неин носител се оказа Николета Димова.

Наградата в категорията „Учителят приятел“ бе за Гергана Стефанова с аргумента, че е отворила сърцето си за всеки и влага любов във всяко свое действие, дори и в упрека за поредната грешка, може да прости и непростимото и не губи вярата си в доброто.

„Когато на емоционалния ни отговор по повод на оценка или на поредното ни своеволие имаш силата да отговориш с блага усмивка и добра дума. Когато умееш да запазиш присъствие на духа дори в най-напрегнатите моменти, да устоиш на бушуващите сред нас бури и да ги укротиш с такт и любов, да не изгубиш вярата си в нас и да ни убедиш, че притежаваме качествата и способностите да сме успяващи хора, то значи, че си достоен да бъдеш наречен „Стоик“, обявиха наградата в категорията учениците. И я връчиха на Таня Илиева.

Преподавателят по руски език Ивилина Чепилска бе обявена за „Учител по призвание“, заради „неописуемо чувство да видиш и усетиш вълнението й, докато говори и когато за миг се откъснеш от тази приятна хипноза и се огледаш, виждаш цяла стая пълна с омагьосани сърца и умове.

Учителят, който с упоритостта на китайска капка се опитвал да изправи кривиците и не спирал да търси начин и средства, за да накара учениците си да проумеят, че това, което не ги убива, ги прави по-силни, получи статуетката в категория „Китайска капка“. Това беше преподавателят по руски език Бранимир Филипов.

За да благодарят на тази, която неуморно архивирала техните преживявания, зрелостниците поканиха Радиана Добрева да получи наградата си в категорията „Да уловиш мига в снимка“.

Росица Иванова спечели в категория „Родената в буря любов“ с аргумента, че е емоционална стихия, която успява с усмивката и любовта си да превърне бурята от делничните страсти, динамиката и надпреварата с времето в часовете в позитивна вълна на емоциите.

„Жената, която бе докрай откровена с нас и не ни спести и капчица от истината – приятната, но и болезнената. Нашият Прометей, който предвиждаше и ни предупреждаваше за грешките ни, човекът, който с огнените си слова ни помогна да преминем през изпепеляващия катарзис на собственото ни израстване“, обявиха следващата категория водещите и поканиха на сцената носителя на приза „Огънят на истината“ Стела Василева.

В категория „Красив ум“ спечели Мариана Паралюзова, която не само разкрива тайните в света на немския език, а и на това как може да се извисиш над суетата и сивотата, как може истински да се обича човек, идея и мечта, но не на теория, а ежедневно с личен пример.

Учителят, помогнал за опознаване света на руската литература стана носител на наградата „Я помню чудное мгновенье“ – Рашел Бехар.

Нестандартният поглед към света, умението да намира уникални решения на ежедневни проблеми и готов да подкрепи дори и най-щурите идеи донесе победата в категория „Извън матрицата“ на Елена Тодорова.

Надежда Въргова нямаше конкуренция в категория „Строгостта и любовта, без които не можем“, тъй като „строгият й поглед провокира респект от първия до последния миг, прекарани с нея, никога не се умори да воюва, но най-непримирима бе в битката да ни спаси от лекомислието и парадоксалните ни илюзии“.

„Една силна ръка, макар на фина и красива жена, с аргументите на разума и любовта, със силата на духа и с неизчерпаемото си търпение успяваше да ни спре, когато сме на ръба да извършим нещо неразумно, измъкваше ни от пропастта, когато вече сме сгрешили, вдъхваше ни увереност, когато дори самите ние бяхме изгубили вярата в себе си, подтикваше ни да променяме мирогледа си“, бе мотивът Милена Гарова да победи в категорията „Златното сечение, наречено търпение“.

Валентина Сарийчева заслужи наградата „Посветената във всичките ни тайни“, чието кристално кълбо й показвало всичко за всеки, а Режис Канави по немски получи приза „Естетът“.

Отличието в категория „Философия на човечността“ бе присъдено на Ивилина Генова, „макар нейното мнение често да се различаваше от нашето, но ни научи да бъдем емоционално интелигентни и да мислим критично, винаги със здравословна доза скепсис“.

Победител в категорията „Красотата ще спаси света“ бе преподавателят по биология Христина Костадинова за харизмата, вдъхновението, елегантността и стила на магнетична жена.

Учителят, успял със своята ерудиция и стил и да посвети учениците не само в скритите тайни на литературната интерпретация, но и във вечните истини за живота, да  ги накара да търсят вдъхновение във всеки стих от творбата, наречена живот, заслужи наградата в категорията “Учителят ни в живота” – Жана Паунова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.