Джелил Азизоглу от СОУ “Найден Геров” избрал историята за втора матура и получил 5.01

Момчето се обучава в самостоятелна форма и още умува дали да кандидатства

5

Зрелостник от СОУ “Найден Геров” в Столипиново изкара 5.51 на матурата по български език. Завидно висока е и оценката му от втория задължителен зрелостен изпит, при това по история – 5.01. Джелил Азизоглу е сред 19-те абитуриенти от най-голямото училище в гетото, допуснат до зрелостни изпити. Общият успех на випуска е 4.04, като ромските абитуриенти оставят след себе си голяма част от професоиналните гимназии и СОУ-та в Пловдив и региона.

Вярно е, че са само 19, но пък се представиха на ниво, горд е директорът Васил Въргулев.
Вярно е, че са само 19, но пък се представиха на ниво, горд е директорът Васил Въргулев.

“Горд съм. Само ние си знаем какво ни коства този резултат. Сега няма как да бъдем обвинени в изкуствено завишаване на оценките и че толерираме нашите си ученици, защото са се явявали в други училища и при чужди квестори”, каза директорът Васил Въргулев.

Джелил се обучава в самостоятелна форма. Пред “Уча в Пловдив” момчето, което живее в Сопот, разказа, че до 8 клас е учил в Турция, след което семейството му идва да живее в България. Наложило се да изостане в обучението от връстниците си, тъй като в продължение на две години учил български език.

“Не съм ходил на никакви уроци. Успехът, който съм постигнал, го дължа единствено на ученото в училище и на моята самоподготовка. Историята ми е страшно интересна, затова я избрах за втора матура. Учителите ни по този предмет са страхотни”, обясни Джелил. И отхвърли всякаква възможност за подсказване и преписване в изпитните зали, в които се явяввал. За съпоставка средният успех по история за областта е 3.92.

Момчето бе пестеливо в подробности за себе си и семейството си. Все още не е сигурен, че ще продължи образованието си, въпреки отличните резултати. Баща му е пенсионер, а майка му живеела в София, което щяло да затрудни издръжката му в университет, дори да запише задочно. И категорично отказа снимка.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.