Виктор Ангелиев получи оценка „отличен“ 6, която е вход за университет, на националната надпревара „Аз мога – тук и сега“

Зрелостник от Професионална гимназия по електротехника и електроника спечели първо място в категория „Програмиране“ на Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“. Това бе най-оспорваната категория, в която се конкурираха 70 ученици от цялата страна, но журито отреди челната позиция на Виктор Ангелиев.

10-то издание на състезанието, което се организира от екип съмишленици в партньорство с Американския университет в България, ТУ-София, ПУ “П. Хилендарски” и РУО – Смолян, се проведе в Девин. Участие взеха 300 ученици. Целта е да се покаже достъпността на компютърно базираните технологии за реализиране на творчески проекти. Жури са доказали се професионалисти в своята област, млади предприемачи, развиващи успешен бизнес, които са ментори и подкрепят участниците, давайки им съвети как успешно да развият уменията си.

Представителите на ПГ по електроника и електротехника Виктор Ангелиев, Дамян Кушев, Бранимир Борисов, Васил Чушев, Тончо Николов и Алекс Кьосев, се представиха отлично в раздела за програмиране. Според регламента участниците разработват приложение на игра по предварително зададено условие, предоставено от журито в деня на състезанието, позволявайки на двама играчи да я изиграят един срещу друг на една машина. Софтуерът, с който разработват конзолното приложение, е по избор. Същото се отнася за езика за програмиране, платформата за разработка и за софтуера.

Виктор от специалност „Компютърна техника и технологии“ се класира първи и получи оценка „отличен“ 6, която може да му послужи като вход за университет. Преди 2 години той, в екип със свой съученик, спечели трето място в същата категория.

Осмокласничката Есил Акдере от СУ „Васил Левски“ – Карлово се класира на шесто място.