Олимпийският ни отбор по математическа лингвистика се завърна с пет медала от Майсур.  България се нарежда трета в ранглистата за всички времена в тази област, след Русия и САЩ

6595

Бившият вече 12-класник от Математическата гимназия Кристиян Георгиев завоюва злато от олимпиадата по математическа лингвистика в Индия. Олимпийският ни отбор, от който е част и пловдивският зрелостник, се върна с пет медала от надпреварата в Майсур.  Нашият тим се конкурира с 44 отбора от 32 държави и спечели един златен, два сребърни и два бронзови медала. За осма поредна година, начело с ръководителя на отбора – Александър Велинов, нашите ученици се представят блестящо. Така България се нарежда трета в ранглистата за всички времена в тази област, след Русия и САЩ.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 година насам. България е един от основателите и първата държава, в която се осъществява състезанието. Математическата лингвистика изучава езика като система, а задачите на олимпиадата са свързани с анализиране на непознати езици и езикови явления, представени чрез математически модел.

Кристиян е сред най-изявените зрелостници на Математическата гимназия.Той представи България на най-голямото предуниверситетско състезание по науки и инженерство в света, Intel International Science and Engineering Fair тази година във Финикс, Аризона, САЩ, от 8 до 13 май. Неговият проект за Intel ISEF 2016 бе „Върху големината на множества от прави в Fn, изпълняващи аксиомата на Волф“. Проектът на Кристиан касае популярната област около множествата на Какея, чиито приложения в хармоничния анализ тепърва ще се изясняват.

Математическият гений е участвал и в лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика, във фестивала на младите математици. Носител е на куп престижни отличия от световни и национални състезания.