С концерт на откритата сцена в двора, ученици,  учители и родители празнуваха 90-годишнината от създаването на школото

„Знанието сила е голяма, знаем всички от Антим. Следваме повелята му свята, знаем, че ще победим“. Така започва химнът на ОУ „Екзарх Антим I“, което снощи отбеляза 90-годишнината от основаването си.

Децата се върнаха назад във времето, за да възкресят историята на школото, което отваря врати на 7 октомври 1930 година. Било е затворено за кратко само през Втората световна война, когато сградата е била ползвана за болница.

„Днес е празник на началото, на вярата, че ще се справим успешно с трудностите. Празникът на нашето училище се превръща в личен празник за всеки от нас“, обърнаха се към гостите облечените в униформи деца от сцената и не без гордост обявиха достиженията си – награди от олимпиади и състезания, мултимедийни презентации; участие в клубове и ателиета; училищен вестник, книжки с лично творчество и изложби, активно действащ ученически съвет.

Волята на първия български екзарх и председател на първото Велико Народно събрание е след смъртта му покъщнината и имотите му да бъдат предоставени на училището и църквата.

„Тези 90 години са преди всичко отговорност. Не мога да не съм щастлива, че в последните години училището бележи значителен напредък, за кратко време внедри технологиите, а от тази година имаме паралелка 5-класници, които се обучават по модела 1:1. Успешно въведохме Монтесори педагогиката и тази година по нея работят първолаци и ученици във втори клас. Предстои изграждането и на STEM център “, каза директорът на ОУ „Екзарх Антим I” Катерина Василева. Като доказателство, че вървят по верния път, тя посочва партньорството с родителите. Семейства на бивши възпитаници на училището изпратили поздравителни адреси по повод юбилея, за да благодарят за това, че „Eкзарх Антим I“ е създало знаещи и можещи млади хора.

Мажоретният състав училищната вокална група се погрижиха за доброто настроение на гостите на празника.