8 изпълнители от СУ „Любен Каравелов” получиха званието „Балкански шампион” и  „Откритие”, а ръководителят  Виолета Щерева – „Маестро”

 18951321_815010181992632_4823745010288284037_n

С три златни, още толкова сребърни и два бронзови медала се завърнаха от Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ талантите от СУ „Любев Каравелов”. В надпреварата, която се проведе в Хисаря, 8 изпълнители получиха званието „Балкански шампион” и  „Откритие”, а техният  ръководител  Виолета Щерева бе удостоена със званието „Маестро”.

50 ученици от паралелките с разширено и профилирано изучаване на народна музика  демонстрираха своя талант и на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ в Казанлък. Журито, съставено от преподаватели от АМТИИ, присъди специалния приз на конкурса и наградата на Академията на ансамбъл “Тракийска младост“ при СУ ”Любен Каравелов”  с диригенти Мария Найденова и Георги Найденов.

Ансамбълът, народният оркестър и камерната инструментална група грабнаха първите места в съответните категории. Учениците от класа по народно пеене на Мария Найденова си тръгнаха с 5 първи и 3 втори награди. 2 първи и 1 второ отличие  спечелиха ученици от класа по гъдулка на Иван Найденов. С 2 първи награди си тръгнаха учениците от класа по гайда на Боян Атанасов, а 1 първа награда получи ученик от класа по кавал на Васил Василев. С 1 първа, 3 втори, 1 трета  награди бяха отличени ученици от класа по народно пеене на Христина Лесова. 3 първи отличия имаше за ученици на Георги Найденов.

Всички преподаватели от училището получиха грамоти за принос в съхраняване и разпространяване на българския фолклор и традиции.