С любопитни текстове за сьомгата и делфините по повод Световния ден на водата заинтригуваха децата от СУ „Черноризец Храбър”ротарианците

DSCF0640

Златните рибки са 125 вида, а преди 1000 години в Китай започнали да ги развъждат, за да получат различни цветове. Всъщност естественият цвят на тези рибки е зелено-кафяв. Тези и други любопитни факти за водните обитатели и природните ресурси научиха днес третокласници от СУ „Черноризец Храбър”. В ролята на преподаватели за един учебен час влязоха членове на „Ротари клуб Пловдив-Филипопол”. Откритият урок, по време на който децата чуха интересни текстове по повод Световния ден на водата – 22 март, бе в рамките на националния проект ”Грамотност чрез четене”.  В инициативата на „Ротари клуб Пловдив Филипопол”,  подкрепена  от МОН, Синдиката на българските учители  и другите Ротари клубове в страната, се включиха учениците от 3 б клас на тракийското училище. Проектът се реализира в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване на четенето и цели да повиши началната грамотност на децата.

DSCF0632

Децата се похвалиха, че не просто четат, а си избират книга на месеца и имат мини библиотека в класната стая. Всеки може да остави или пък да вземе за вкъщи и после да върне любимо заглавие. Последните фаворити като най-предпочитана книга са приказките на Братя Грим или Андерсен, обясни преподавателят Марияна Димитрова.

В началото и в края на часа прозвучаха двата химна – на Ротари и на 3 б клас. „Свършили сме много добри дела”, обясни ротарианецът Наско Начев на децата и добави, че създадената преди 115 години организация се бори срещу детския паралич и неграмотността.

„Искате ли да имате златна рибка?”, зададе риторичен въпрос президентът на „Ротари Пловдив-Филипопол” Валентина Алексиева, при който се появи гора от ръце. Тя обясни, че според китайците във всеки дом трябва да я има за късмет и щастие.

Любопитни факти за кралската сьомга, която може да достигне до 11 килограма, и за делфините направиха третокласниците любопитни към  Британска енциклопедия. Те дадоха тържествено обещание, че ще четат на по-малките си съученици, за да ги запалят по книгите. Свидетел на това стана експертът по начално образование в Регионалното управление по образование Марияна Механджиева, която също присъства на урока по четене.