DSCF9313

Как може да си на 10 и най-любимото ти занимание е да решаваш задачи? Отговор на този въпрос дават златните медалисти от Световната олимпиада по математика в Сингапур, за които „Уча в Пловдив” първи писа, Демира Недева и Петър Узунов. Бъдещите четвъртокласници се върнаха с най-високите отличия от азиатското състезание, в което участваха 760 ученици от 2 до 7 клас от 15 държави. Демира е с трети най-добър резултат, а веднага след нея се нарежда Петър във възрастовата група на 10-годишните. Двамата са част от националния отбор на България.

„Когато бях в 1 клас, летях със самолет до Лондон и оттогава имам една мечта – да стана пилот. Баща ми каза обаче, че за да сбъдна желанието си, трябва да имам сериозни знания по математика. И аз заобичах задачите”, разказва Демира. Майка й Пламена я записала в Академия „21 век”, където надграждали знанията й по математика. Посещавала организираните от академията математически лагери, в които се събирали деца от цяла България.

Майката на Деми е историк по образование, а бащата Георги е възпитаник на Професионалната гимназия по електротехника, но в момента се занимават с частен земеделски бизнес в Първенец. По-малката сестра Ана-София учи, заедно Демира, в ОУ „Захари Стоянов”, но е повече запалена по езиците и свири на пиано.

Бащата на Деми - Георги, и по-малката й сестра Ана-София разказаха, че за златната медалистка решаването на задачи не е бреме, а удоволствие.
Бащата на Деми – Георги, и по-малката й сестра Ана-София разказаха, че за златната медалистка решаването на задачи не е бреме, а удоволствие.

Когато се готвели за Сингапур, учителите им от „21 век” Таня Кутманова и Мария Василева ги викали три пъти седмично да решават задачи, но това в никакъв случай не ги отегчавало, а напротив.

Петър казва, че е готов да реши цял сборник със задачи пред писането на една диктовка. За Деми обаче и българският език не е проблем, тъй като с лекота реди съчинения, стихове, разкази.

По време на индивидуалната надпревара в Сингапур състезателите имали час и половина време, за да се справят с 25 задачи.

„Имаше и трудни, и лесни. Щастлива съм, че успях да се справя с текстовата, която гласеше: Една ученичка записала числата от 5 до 45 и се получило огромно многоцифрено число. Питаше се коя е цифрата по средата на това число. Това е задача, тип „страници на книга”. Аз я реших, като си написах едноцифрените числа от 5 до 9 и после от 10 до 45. Смятам колко са цифрите, изваждам тази една, която е по средата, деля на 2, за да видя колко цифри има преди тази. След това добавям въпросната цифра и се оказа, че е 39-та. Като изброих установих, че това е цифрата 6 на числото 36”, обяснява Демира. И добавя, че когато знаеш алгоритъма за решаване на азиатския тип задачи, не е невъзможно да стигнеш до правилно решение.

Петър пояснява, че досега са се сблъсквали основно с български и руски задачи, но азиатските били доста по-различни. Комбинирали знания и така се справили успешно.

„Конкуренцията беше убийствена. Виетнамците бяха много добри и заеха челни места във всички възрастови групи. Отборното продължи цели три часа, като във всеки тим имаше участници от различни държави. Във втория етап трябваше да нареждаме пъзели и да решаваме логически задачи”, пояснява Петър. Баща му е придружавал него и Деми на състезанието. За да се спестят средства, семействата на матаматическите дарования решили с тях да пътува само един възрастен. Децата стигнаха до олимпиадата с финансовата подкрепа на Община Пловдив и след проведено предварително национално състезание в Стара Загора, където Демира печели златен медал, а Петър – бронзов. От общината са осигурили по 2000 лева за самолетни билети на учениците

„Самото класиране е голямо признание. Златните медали ви правят шампиони, което ви превръща в един добър пример за останалите деца. Благодаря, че представихте така добре Пловдив и България“, каза днес заместник-кметът Стефан Стоянов, който се срещна със златните медалисти. Той подари на Демира и Петър плакет с Античния театър с пожеланието където и да ходят да носят Пловдив в сърцата си, както и книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Зам.-кметът Стефан Стоянов посрещна победителите в заседателната зала на общината и също им връчи отличия.
Зам.-кметът Стефан Стоянов посрещна победителите в заседателната зала на общината и също им връчи отличия.

Наесен те ще бъдат 4 клас, а след като го завършат успешно, ще следват мечтата си да бъдат приети в Математическата гимназия.