Преподавателите Деяна Пейкова и Марина Матанова от ОУ „Хр. Смирненски“ в Раковски печелят „SUPER STEM EUROPE“,  Роза Рангелова от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски – в категория „SUPER STEM AMBASSADOR ИНЖЕНЕРИНГ“

Професионалната гимназия по електротехника и електроника спечели златна купа и стана национален победител в категория „Иноватори в STEM“ в конкурса за природни науки, технологии, инженерни науки и математика „Търси се кой е SUPER STEM в твоето училище“, организиран от EduTechFlag в партньорство с научния център „Карнеги“, Пенсилвания. Пловдивската гимназия е сред седемте училища в страната, които бяха обявени за SUPER STEM и получиха сертификат и безсрочен лиценз за използване на софтуер.

368 проекта са взели участие в четвъртото издание на националния конкурс. 160 от тях са на учители, останалите 208 – на ученици. Кандидатстващите изпращат половин страница резюме или до 3-минутно видео в MP4 формат, на български или на английски език, като описват проект, идея, постижение или експеримент, участие в зелено училище или обучение в лятна школа в областта на STEM. Разработките могат да бъдат STEMS (STEM + Sports), STEM – проекти, които са в областта на STEM, STEAM – постижения, в които освен STEM е включен и елемент на Изкуствата – Изобразително изкуство, Музика и други (Art). Учителите представят STEM проекти, в които са участвали и насърчили ученици да се включат, посочвайки постигнатите резултати.

Ученици

Класирането на най-добрите ученици е в три категории – до 10 години (1-4 клас), до 15 години (4-8 клас) и над 15 години (8-12 клас).

Национален победител в категория  STEM+SPORT отново е ученик на ПГ по електротехника. Това е 11-класникът Васил Чушев от специалност “Приложно програмиране“. Проектът „Basketball-3D“ му донесе призото място. Васил е работил върху него повече от година, а идеята за играта дошла в час по физическо. Правена е на Java, като кодовете, моделите и графичните елементи са изцяло дело на Васил. Проектът позволява да се задават степен на трудност и брой играчи.

Национален победител STEM във възрастова група 4-8 клас е Боян Белчев от ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски. Той печели с проекта си „Електрогенератор“.

В тази възрастова група са класирани Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски с проекта „Загадката на Миранда – спътник на Уран“, както и разработката „Кехлибар“ на София Стоянова от Математическата гимназия. И двамата са обявени са победители на ниво област.

Подебител в категория STEAM за областта e проектът „Магията на физиката и астрономията в науката и света около нас“ на Александра Пашкулева, Моника Камбурова и Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски.

Класиран във възрастова група 8-12 клас е Димитър Мешев от специалност “Компютърни мрежи“ на Професионална гимназия по електротехника и електроника. Той печели с проекта „Кондуктометър за измерване проводимостта на нехомогенни материали“. Сред отличените в тази категория са Мария Боева и Цветелина Генчева от ЕГ „Иван Вазов“ за разработката „Въздуха в класната стая, който трябва да дишаме“.

Наградените ученици ще представят своите проекти на Националната конференция “STEM Образование и иновации”, секция “STEM ученически проекти”, която ще се проведе от 9 до 11 април догодина в София. Разработките ще бъдат публикувани в книга „STEM ученически проекти“.

Учители

Деяна Пейкова и Марина Матанова от ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски са абсолютни победители и носители на титлата SUPER STEM EUROPE. Техни статии ще бъдат публикувани в първото списание в България за STEM науки.

Победител в категория „SUPER STEM AMBASSADOR ИНЖЕНЕРИНГ“ е Роза Рангелова от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски. Нейна статия също ще бъде публикувана в научното списание. В него ще попадне и разработка на преподавателя от ОУ „Васил Левски“ в Пловдив – Мирослава Томева. Тя е сред победителите за областта в категория „STEM AMBASSADOR“. Там попадат също Христина Костаднова от ЕГ „Иван Вазов“, Деяна Пейкова и Марина Матанова от ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски и Танчо Агушев от СУ „Пейо Яворов“.

В категория „DIGITAL EXCELLENCE“ победители на ниво област са Деяна Пейкова от Раковски и Тоня Белезирева от Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот.