Пловдивската гимназия спечели в категория „Иноватори в STEM“ с резултат 61943 гласа на шестото издание на състезанието

Професионалната гимназия по електроника и електротехника спечели златна купа и стана национален победител в категория „Иноватори в STEM“ в конкурса за природни науки, технологии, инженерни науки и математика „Търси се Супер STEM“, организиран от EduTechFlag в партньорство с научния център „Карнеги“, Пенсилвания. Пловдивската гимназия е сред седемте училища в страната, които бяха обявени за SUPER STEM в отделните категории на шестото състезание, след като събра 61943 гласа.

Връчването на грамотите и купите за 7-те STEM училища победители ще се проведе на официална церемония по време на Национална конференция “SMART STEM” през април 2023 г., която ще бъде открита от еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриeл.

Училищата, които участват в конкурса, ще бъдат включени в първия каталог STEM училища България. Те също ще получат грамоти.

Целта на конкурса “Търси се Супер STEM” е да се поощрят талантливи ученици, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират.

Кандидатстващите изпращат половин страница резюме или до 3-минутно видео в MP4 формат, на български или на английски език, като описват проект, идея, постижение или експеримент, участие в зелено училище или обучение в лятна школа в областта на STEM. Разработките могат да бъдат STEMS (STEM + Sports), STEM – проекти, които са в областта на STEM, STEAM – постижения, в които освен STEM е включен и елемент на Изкуствата – Изобразително изкуство, Музика и други (Art). Учителите представят STEM проекти, в които са участвали и насърчили ученици да се включат, посочвайки постигнатите резултати.