„Тракийска младост” участва в Международен фолклорен фестивал, запали всички държави по българско хоро

в очакване за сцена (1)

Със златен медал от Рим се завърна ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ “Любен Каравелов“. Младите таланти  взеха участие на Международен фолклорен фестивал в италианската столица, където достойно представиха българския инструментален и песенен фолклор и Пловдив.

Участници от много европейски държави и Израел представиха фолклорните си традиции.

„Когато на сцената се появиха пловдивските певци и танцьори с красиви български носии, усмихнати и артистични, публиката буквално се взриви. Бурни аплодисменти, светкавици – всички искаха да заснемат виртуозното изпълнение на нашия представителен оркестър с ръководител Георги Найденов, който е и старши учител по гъдулка. А когато запяха гласовитите момичета от представителния хор, с ръководител Мария Найденова, публиката притихна в захлас”, разказа директорът на училището Славка Щерева, която бе начело на групата в Рим.

За отличното представяне главният организатор на фестивала й връчи златен медал с изписаните имена на ансамбъла и училището.

медал

На финала на последния концерт на площада пред конгресната зала, където се провеждали концертите на фестивала, музикантите от  „Тракийска младост“ засвирили българско хоро, на което се хванали участниците от всички държави.

„След подобни изяви в чужбина децата се завръщат в родината  горди, че са българи, наследници на фолклорно богатство, уверени, че носят онзи пламък от дедите ни, който ги прави победители”, категорична е Щерева.

хоро след концерта