„Куклата Барби”, Палечка”, „За принцесата която…” в афиша на „Сцена, палитра, слово”

SAM_5877-1024x768

Зимен фестивал на изкуствата ще гостува на място в детските градини и пловдивските малчугани ще могат да видят заглавия на драматични и куклени театри от цялата страна.

За 13 поредна година читалище „Христо Ботев“ организира и провежда форума под мотото „Сцена, палитра, слово“, който събира театрални трупи, писатели, поети и музиканти. Едноседмичната фестивална програма включва театрални заглавия от изминалия сезон, концерти, изложби и книжни премиери.

Децата от ДГ „Малкият принц”, ДГ „Каменица”, ДГ „Котаракът в чизми” и ДГ „8 март” ще гледат „Академия „Магика” на Държавен куклен театър Сливен. Актьорите ще гостуват на място в детските заведения, за да изиграят спектакъла на автора и режисьор Теодора Попова-Лазарова.

Първото детско заглавие от афиша на фестивала ще се играе на 22 февруари от 10.30 и 11.30 часа в зрителната зала на читалище „Хр. Ботев”. „Куклата Барби” на Родопския драматичен театър е музикална приказка за деца и юноши от Майа Остоич. На следващия ден от 11.30, 13 и 14 часа Ямболският куклен театър ще играе „Палечка” по Андерсен. Драматизацията е на Рада Москова, а постановчик – Бисерка Колевска. На 24 и 28 февруари Сливенският куклен театър ще представи мюзикъла за деца от Дора Рускова „За принцесата, която…”

Две от заглавията в спектаклите за възрастни са по Йовков по повод 80-годишнината от смъртта му. На 22 февруари ще се играе „Нощен гост” на Родопския драматичен театър, а на 1 март Благоевградският драматичен театър ще представи „Боряна” на режисьора Бойко Богданов.

Институтът по етнология и фолклористика ще представи изданието „Змей. Змеица. Ламя и Хала. Сборник с фолклорни текстове”. Събитието е на 25 февруари от 11 часа в зрителната зала на читалището и в него ще участват съставителите на сборника.

В програмата са включени още заглавия за възрастни на столични театри, концерти, изложби и книжни премиери.