Министерство на здравеопазването спешно ще закупи бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване с цел скрининг на ученици от 1 до 12 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. Във връзка с извънредната епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID-19, се събират оферти за доставка. Тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

Необходимото количество е до 7 610 000 теста, разделени на 5 отделни обособени позиции в зависимост от сроковете за доставка, се казва още в поканата. Всеки участник може да оферира различни количества в зависимост от възможността си да извърши доставка в посочения срок. Минималното количество тестове, което всеки участник може да оферира, е 10 000 теста.

Припомняме, че във вторник министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи детски антигенни тестове. Поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г. Прекратяването на процедурата е следствие от извършена проверка, констатирала пропуски при организацията на процедурата.

Справката на РЗИ-Пловдив за изминалото денонощие е за регистрирани 49 новозаразени в 27 училища в областта. В 5 детски заведения са отчетени 5 положителни случая.