„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители. Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с директори на регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от ресорното министерство.

По-рано днес се разбра, че навсякъде РЗИ предприема действия по свое усмотрение. Така, например, в двете училища в София и Стара Загора здравните инспектори не само поставят деца и учители под карантина, но ги тестват за COVID-19, както трябва да бъде. В същото време в гимназията в Русе класът на заразения 11-класник беше изпратен само да пази карантина вкъщи без никакви изследвания, а родителите на момчето, които са контактни от първи ред, бяха пуснати да си ходят на работа и евентуално, да станат приносители на заразата.

„Въпреки че имаме общата рамка, работим в нея не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно – при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания, министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ“, посочи още проф. Ангелов.

Участниците в срещата информираха министъра за епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19, като отбелязаха, че ситуацията е спокойна и не се наблюдава повишение в броя на положителни за коронавирус.