Председатели на ученически парламенти от 100 училища се включиха във виртуална дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев по повод Василица

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов изтегли здраве от баницата с късмети на учениците от ОУ “Васил Левски” в с. Караджово. Днес той бе виртуален домакин на децата, които му гостуваха по повод празника Василица. С онлайн срещи и наричания в мрежата училищата от мрежата на Център “Амалипе” отбелязаха настъпването на Ромската нова година. Извънредната епидемична обстановка не позволи осъществяването на традиционните гостувания със сурвачки в министерства и дипломатически мисии, но пък бе отбелязана подобаващо и в мрежата. Срещите на училищата с институции се осъществят през платформата Zoom.us, като училището в Караджово е единственото от Пловдивска област, което участва в инициативата тази година.

„Само здравият човек е истински богат“ изтегли от баницата с късмети министър Ангелов. След като той и екипът му получиха виртуален поздрав от ромски песни и танци и бяха сурвакани, последва раздаване на късметите от истинска баница, приготвена от фирмата, която храни децата в училището. Зарадван, че му се е паднал точният късмет, министърът разказа от екрана, че майка му е била учителка и като дете често е гостувал на свои съученици от ромския етнос.

“През 2009 година две училища участвахме за първи път в инициативата и реално прекрачихме прага като гости в МОН. Сега, 13 години по-късно, отново сме сред първите виртуални гости, продължавайки създадените традиции като част от голямото семейство на “Амалипе”, припомня директорът на ОУ “Васил Левски” Красимира Благоева.

Председатели на ученически парламенти и активни ученици наставници от училищата в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник” проведоха пък днес дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев.

В нея се включиха около 100 ученици, които през последните месеци подпомагат своите връстници да участват активно в обучението от разстояние в електронна среда, сред които и учениците от ОбУ „Христо Ботев“ в с.Дълго поле. Център Амалипе провежда периодични обучения с учениците в т.нар. Лидерска академия за повишаване на капацитета на учениците наставници.

Водещите на дискусията запознаха министър Вълчев с работата на учениците наставници, споделиха личен опит по време на онлайн обучението и дадоха конкретни примери как помагат на своите съученици. Бяха любопитни да узнаят повече за неговия личен път до поста, който заема, до кога се очаква да продължи обучението от вкъщи, как ще бъде завършена учебната година, ще има ли промени във външното оценяване и матурите.