Преобразеният втория корпус на СУ „Любен Каравелов“ отвори врати за музикалните паралелки, които готвят първи коледен концерт в новия си дом

Професионално звукозаписно студио, на каквото могат да завидят и специализираните висши училища, нови репетиционни и инструменти, танцова и концертна зала. Това са само част от новите придобивки в преобразения втори корпус на СУ „Любен  Каравелов“ на ул. „Мара Гидик“. Новият дом за музикалните паралелки на училището вече отвори врати, а учениците са в трескава подготовка за традиционния коледен концерт.

“Старата сграда буквално бе съборена до основи, като са запазени основните колони, фасадата и характерните елементи по нея. Вътрешното пространство е изцяло прекроено според нуждите на учебното заведение”, пояснява директорът Славка Щерева.

Пълното обновяване се осъществява със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. През февруари 2020 година ученици и учители влязоха в ремонтирания основен учебен корпус, а сега се нанесоха и в напълно обновената втора сграда. В момента вървят довършителните дейности на допълнителния корпус, където ще има басейн и мултифункционална зала. Залата може да се използва както за спорт, така и за арт изяви.

Сградата на ул. „Мара Гидик“ е снабдена с видеонаблюдение, което обхваща двете сгради и двора с новото спортно игрище за футбол и баскетол. Училището планира да използва зеленото пространство като открита сцена или за занимания на открито. До края на седмицата ще грейне и елхичката в двора, която ще е живото коледно дърво за празниците.

„Друго си е да репетираш в такива условия. Колкото и да е труден даден пасаж и да се налага да го изсвириш десетки пъти, някак по-лесно става, когато край тебе всичко е светло и ново“, казва 12-класникът Фейми. Той е част от фолклорния оркестър, ръководен от Георги Найденов. Амбицията му е да учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, като се надява да се справи с лекота с изпитния материал, понеже има солидна подготовка в училище. Оркестърът, който събира ученици от 8 до 12 клас, вдига градуса на настроението, редувайки пирински ритми, „Новоселско хоро“ и даже прави опити за смесване на фолклор с джаз елементи.

Освен залата за оркестъра и помещения за съхраняване на инструментите, на първия етаж са разположени още две класни стаи, репетиционни, стаи за индивидуално обучение и за камерни групи. На втория етаж също има зали за индивидуално обучение.

8-класничките Нелина и Габриела разучават химна на Родопите – „Бела съм, бела, юначе“ под клавирен съпровод на главния учител Мария Найденова. Габи е от Казанлък, а Нелина – от Копривщица, но чули невероятни отзиви за училището и решили да кандидатстват. Тъй като и двете имат страст към фолклорната музика, старателно се готвили и ги приели. Щастливи са, че имат късмета да учат в обновената училищна база.

Освен че е диригент на народния хор на училището, Мария Найденова е строгият пазител на уникалните 200  костюма за официални изяви. Тя държи ключа за гардероба, обособен от съединяването на няколко класни стаи, където се съхраняват сценичните тоалети.

„Събирали сме ги в продължение на 25 години, така че да са представени всички фолклорни области, обяснява Найденова.

Пианата в репетиционните за индивидуални и групови занимания също са закупени по проекта. Щастливи да работят с нов инструмент са и момичетата от групата за автентичен фолклор.

„Децата идват с такова невероятно настроение, никой не отсъства и не бърза да си тръгва след часовете. Зажаднели са да се видят и да работим присъствено, защото онлайн трудно се преподава музика. В момента подготвяме коледната продукция, която ще заснемем и ще излъчим чрез YouTube канала на училището“, обясни Щерева.

На първия етаж се намира и музикалното студио, където ще се правят записи на различни инструменти и гласове, оборудвано с най-съвременна техника. Намираме преподавателя по предмета „Звук и технологии“ Иван Найденов да обяснява принципите на миксиране в индивидуално занимание с 12-класник и негов съименник. Найденов е възпитаник на училището, но днес вече преподавател по гъдулка и новия предмет на паралелките от профил „Музика с информационни технологии“.

Топла връзка към новоизградения корпус има и от първия, и от втория етаж. В него е оформена хореографска зала с дървена подова настилка и зала за продукции – с подиум и подвижни столове.

„В сградата има парно и климатична система за летните месеци. Новите санитарни възли са с фотоклетки, а топлата вода се осигурява от соларни батерии на покрива. Има подстъпи за хора с увреждания, както и тоалетни за инвалиди“, завършва разходката из новата сграда директорът Славка Щерева.