Преобразеният втория корпус на СУ „Любен Каравелов“ отвори врати за музикалните паралелки, които готвят първи коледен концерт в новия си дом

Професионално звукозаписно студио, на каквото могат да завидят и специализираните висши училища, нови репетиционни и инструменти, танцова и концертна зала. Това са само част от новите придобивки в преобразения втори корпус на СУ „Любен  Каравелов“ на ул. „Мара Гидик“. Новият дом за музикалните паралелки на училището вече отвори врати, а учениците са в трескава подготовка за традиционния коледен концерт.

“Старата сграда буквално бе съборена до основи, като са запазени основните колони, фасадата и характерните елементи по нея. Вътрешното пространство е изцяло прекроено според нуждите на учебното заведение”, пояснява директорът Славка Щерева.

Пълното обновяване се осъществява със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. През февруари 2020 година ученици и учители влязоха в ремонтирания основен учебен корпус, а сега се нанесоха и в напълно обновената втора сграда. В момента вървят довършителните дейности на допълнителния корпус, където ще има басейн и мултифункционална зала. Залата може да се използва както за спорт, така и за арт изяви.

Сградата на ул. „Мара Гидик“ е снабдена с видеонаблюдение, което обхваща двете сгради и двора с новото спортно игрище за футбол и баскетол. Училището планира да използва зеленото пространство като открита сцена или за занимания на открито. До края на седмицата ще грейне и елхичката в двора, която ще е живото коледно дърво за празниците.

„Друго си е да репетираш в такива условия. Колкото и да е труден даден пасаж и да се налага да го изсвириш десетки пъти, някак по-лесно става, когато край тебе всичко е светло и ново“, казва 12-класникът Фейми. Той е част от фолклорния оркестър, ръководен от Георги Найденов. Амбицията му е да учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, като се надява да се справи с лекота с изпитния материал, понеже има солидна подготовка в училище. Оркестърът, който събира ученици от 8 до 12 клас, вдига градуса на настроението, редувайки пирински ритми, „Новоселско хоро“ и даже прави опити за смесване на фолклор с джаз елементи.

Освен залата за оркестъра и помещения за съхраняване на инструментите, на първия етаж са разположени още две класни стаи, репетиционни, стаи за индивидуално обучение и за камерни групи. На втория етаж също има зали за индивидуално обучение.

8-класничките Нелина и Габриела разучават химна на Родопите – „Бела съм, бела, юначе“ под клавирен съпровод на главния учител Мария Найденова. Габи е от Казанлък, а Нелина – от Копривщица, но чули невероятни отзиви за училището и решили да кандидатстват. Тъй като и двете имат страст към фолклорната музика, старателно се готвили и ги приели. Щастливи са, че имат късмета да учат в обновената училищна база.

Освен че е диригент на народния хор на училището, Мария Найденова е строгият пазител на уникалните 200  костюма за официални изяви. Тя държи ключа за гардероба, обособен от съединяването на няколко класни стаи, където се съхраняват сценичните тоалети.

„Събирали сме ги в продължение на 25 години, така че да са представени всички фолклорни области, обяснява Найденова.

Пианата в репетиционните за индивидуални и групови занимания също са закупени по проекта. Щастливи да работят с нов инструмент са и момичетата от групата за автентичен фолклор.

„Децата идват с такова невероятно настроение, никой не отсъства и не бърза да си тръгва след часовете. Зажаднели са да се видят и да работим присъствено, защото онлайн трудно се преподава музика. В момента подготвяме коледната продукция, която ще заснемем и ще излъчим чрез YouTube канала на училището“, обясни Щерева.

На първия етаж се намира и музикалното студио, където ще се правят записи на различни инструменти и гласове, оборудвано с най-съвременна техника. Намираме преподавателя по предмета „Звук и технологии“ Иван Найденов да обяснява принципите на миксиране в индивидуално занимание с 12-класник и негов съименник. Найденов е възпитаник на училището, но днес вече преподавател по гъдулка и новия предмет на паралелките от профил „Музика с информационни технологии“.

Топла връзка към новоизградения корпус има и от първия, и от втория етаж. В него е оформена хореографска зала с дървена подова настилка и зала за продукции – с подиум и подвижни столове.

„В сградата има парно и климатична система за летните месеци. Новите санитарни възли са с фотоклетки, а топлата вода се осигурява от соларни батерии на покрива. Има подстъпи за хора с увреждания, както и тоалетни за инвалиди“, завършва разходката из новата сграда директорът Славка Щерева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.