Световноизвестният виртуоз гостува за образователния проект „Проекции на диалога“ на АМТИИ

Публична лекция на тема „Преплитането на границите в най-универсалния език – музиката“, ще изнесе световноизвестният цигулар Васко Василев на 17 ноември в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Събитието ще се състои в Концертната зала на висшето училище, след което ще има и майсторски клас. По време на уъркшопа Васко Василев ще сподели богатия си професионален опит с Академичен народен хор към АМТИИ и Академичен смесен хор „Гаудеамус“.

С проявата стартира поредното издание на образователния проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – „Проекции на диалога“.

Първото започна през есента на 2021 г. и продължи през 2022 г. Проектът е част от мисията на Академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство. Звездни гости са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайен на българския балет, виртуозният кавалджия Теодосий Спасов.

Партньор на Васко Василев ще бъде Карлос Йаве, китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия, преподавател по китара и концертиращ музикант.

Подкаст епизодът ще разкрие още от вълнуващия поглед на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на АМТИИ.

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той има богат репертоар и е известен със своята гъвкавост в много музикални жанрове. Соловите му изпълнения са го отвели по целия свят. Като концертиращ солист изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни творби, партнира с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Виртуозният цигулар се изявява също като диригент, режисьор и продуцент. Води мастер класове в Royal Academy of Music в Лондон и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През тази година бе поканен за концерт-майстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III.

Проектът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.