Любимецът от четвъртия сезон на екстремното телевизионното шоу Георги Петков гостува на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“

„Ако вярваш достатъчно силно, правиш и невъзможното“. Какво стои зад тази негова максима разкри пред второкласници Георги Петков-Гого от екстремното телевизионно шоу „Игри на волята“. Любимецът от четвъртия сезон се отзовал с готовност на поканата да гостува на СУ „Свети Константин-Кирил Философ“. Децата го очакваха в училищния физкултурен салон, където звездата направи атрактивни демонстрации.

Гого разказа за работата си като фитнес инструктор и шампион по калистеника. След олимпийския ни шампион Йордан Йовчев, той е следващият, участвал в Ninja Warrior. Съветите му към децата бяха да си изграждат здравословни навици още отсега: да спят достатъчно, да приемат качествена храна, да прекарват повече време сред природата, да имат добри приятелски взаимоотношения.

Второкласниците научиха що е то калистениката – активност, която може да се практикува по всяко време. Наименованието идва от гръцки и означава съвкупност от двигателни упражнения, използващи основно тежестта на тялото като съпротивление. Целта е посредством повторения на различни силови упражнения – лицеви опори, набирания, коремни преси, в комбинация с разтегателни движения, да се постигне телесна сила, мускулен тонус и гъвкавост.

„Калистениката се практикува както индивидуално, така и групово, например като част от физическото възпитание на децата в училищата в цял свят. Отделни упражнения са част от изпитите за постъпване във военизираните организации по света“, поясни Гого.

А учениците го атакуваха с  безброй въпроси – как постига спортните си успехи, какъв е режимът му на хранене, трудно ли е да си участник в телевизионен формат. На финала обещаха на своя любим герой да му подражават като се хранят здравословно и спортуват активно, да си налага самодисциплина и да вярват в  собствените си възможности.

„Идеята за провеждането на  този спортен празник бе напомним на децата колко важно е да имат двигателна култура и да водят здравословен начин на живот. Те бяха изключително развълнувани от срещата. Подготвиха се предварително като изработиха табла с правила  за здравословно развитие“, пояснява инициаторът на срещата и старши учител в начален етап Красимира Йорданова.