Анита получава плакет на Античния театър от зам.-кмета по култура Амелия Гешева.

Все по-малко студенти избират певческото изкуство, но хората се нуждаят не само от храна за тялото, а и за душата, казва оперната прима Анита Рачвелишвили

Анита получава плакет на Античния театър от зам.-кмета по култура Амелия Гешева.
Анита получава плакет с Античния театър и албум от зам.-кмета по култура Амелия Гешева.

 

Трябва да върнем младите хора към оперното изкуство. Надявам се в бъдеще да имам повече време и да се включа в майсторски класове в България. Това каза днес в Пловдив грузинката Анита Рачвелишвили, прочута още като най-огнената Кармен в света.

Ла Скала, Арена ди Верона, Ковънт Гардън – почти няма престижна оперна сцена в света, на която да не е пяла. Дебютира в Операта в Тбилиси още като студентка в консерваторията, а малко по-късно започва работа там. Световната слава идва през 2009 година, когато открива сезона на Ла Скала с превъплъщението си в Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе. С нея тя дебютира и в Метрополитън Опера, а отзивите са: „Едва ли има друг певец, който по-добре да съчетава всички качества, необходими за една истинска Кармен“.

Именно с тази почти легендарна своя роля Анита Рачвелишвили идва и в града на тепетата. С този спектакъл ще бъде поставено началото на серията Opera Gold, която ще поднася представления от световна величина. Ценителите на оперното изкуство могат да я видят като Кармен в зала „Колодрум“  утре вечер от 19 часа. Само за 7 години Анита има повече от 200 изпълнения на тази роля в 40 различни спектакъла.

Изключително натоварената й програма не позволява организирането на майсторски клас с млади оперни певци, но Рачвелишвили обеща да дойде отново през 2019-а, когато Пловдив е европейска културна столица.

„Все по-малко студенти избират певческото изкуство, заради трудната реализация. Поне в Грузия е така, вероятно и в България, макар че българските оперни певци са най-добрите, историята го показва. Затова е важно да помагаме на начинаещите да открият тайните на оперното пеене. Хубаво е, че фондацията на големия български бас и мой приятел Орлин Анастасов си е поставил такава благородна кауза – младите да се върнат към класиката. Трябва да сме заедно и да работим за процъфтяване на това изкуство”, казва Анита. Тя е в Пловдив именно по покана на Анастасов, с когото се среща за първи път в постановка на “Дон Кихот” преди няколко години.

Въпреки многобройните си превъплъщения като Кармен, тя твърди, че никога не е била съвършена, но с всяко изминало представление се старае да бъде по-добра.

„Кармен е много специална жена. Тя не е вулгарна, тя е влюбена в живота и го разбира като страст. Търси тази специална любов, която иска да има. Предизвикателство е да покажеш свободата в Кармен, но не по елементарен начин”, обяснява Анита.

Плакет с Античния театър, албум с емблематични места и пожелание да се завърне отново в Европейската столица на културата Пловдив получи оперната звезда от зам.-кмета Амелия Гешева.

640_e89cfa19f3d80fd2c99e9871837d37a1