В концерта на 10 май се включват училищният ансамбъл ”Тракийска младост”, НФА “Българе”, ФА ”Тракия” и АМТИИ

СУ „Любен Каравелов“ възражда духа на фолклорната традиция с концерт, посветен на 85-годишнината от създаването си и излизането от изолацията от КОВИД кризата. Спектакълът под мотото „Пазители на фолклора“ ще се състои на 10. май от 19.30 часа на Античния театър. Входът е с покани, за да бъдат спазени всички противоепидемични изисквания.

„Пазители на фолклора“ е проект, който получава подкрепа по програма „Наследство II“ на фондация „Европейска столица на културата“ и има за цел да припомни общобългарските традиции, които са ни съхранявали през вековете в различни изпитания. Двигател на инициативата е училищният ансамбъл ”Тракийска младост”, към който се присъединяват и доайените от ансамблите „Тракия“, „Българе“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

„На лед екран ще допълним въздействието от красотата на българския фолклор и ще покажем красиви картини от Пловдив, участия на талантите ни в значими за града събития и съвместни изяви с партньорите ни“, разказва директорът Славка Щерева. За да направят спектакъла за годишнината на училището още по-ефектен, в подготовката и реализацията му се включват родители и членове на комитет „Родолюбие“.

Концертът ще бъде записан, а видеото ще бъде предоставено на всички български културни институти по света, което ще даде възможност на хиляди зрители по цял свят да станат съпричастни с изпълненията на пазителите на фолклорните традиции в Пловдив.

С подготвения репертоар от концерта, на който “Уча в Пловдив” е медиен партньор, училищният ансамбъл ще участва на международни фестивали.