2379 кандидат-студенти вече са се записали, резултатите от второ класиране излизат днес

62% от местата, за които държавата осигурява средства за издръжката, са заети на първо класиране, обявиха от Пловдивския университет. Записалите се първокурсници са 2379, от които 1961 ще се обучават по държавна поръчка, а 418 – срещу заплащане, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност доц. д-р Мария Стоянова.

За 8 специалности кандидатстудентската кампания приключва на първо класиране. Още на този етап от обявените места в редовна форма са запълнени за: Графичен дизайн с реклама, Български език и гражданско образование, Български език и немски език, Културен туризъм, Международна политика и бизнес дипломация, Автомобилни електронни системи и Електроснабдяване и електрообзавеждане. В още една специалност – „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, е запълнена квотата за мъже.

Днес станаха ясни резултатите от второ класиране. Най-високи минимални балове са отчетени в 7 специалности. Начело е „Психология“, задочно обучение, държавна поръчка с 33.00 минимален бал. Следва „Право“, задочно обучение, платена форма с 32.78. На трета позиция с 32.61 минимален бал е „Право“ – жени, редовно обучение, държавна поръчка. Четвъртият минимален бал е 31.96 в специалността „Право“ – редовно обучение, платена форма. С минимален бал 31.90 се записват на второ класиране приетите в „Психология“, редовно обучение, държавна поръчка. В „Софтуерно инженерство“ редовно, държавна поръчка минималният бал е 31.79, а в „Графичен дизайн с реклама“, редовно обучение, държавна поръчка – 31.60.

Срокът за записване на приетите е от 13 до 15 юли.

На 19 юли ще бъде обявено трето класиране. Записването на приетите ще тече от 20 до 28 юли включително.

Висшето училище обявява прием за платено обучение в специалностите „Политология“ и „Национална сигурност“.