Треньорите Радмила Станкович и Цветана Божилова, а между тях са състезателите им Лили Георгиева и Валентин.
Треньорите Радмила Станкович и  Цветана Божилова, а между тях са състезателите им Лили Георгиева и Валентин.
Треньорите Радмила Станкович и Цветана Божилова, а между тях са състезателите им Лили Георгиева и Валентин Петков.

Дами, за които благотворителността не е поза, а кауза и мисия в живота, бяха отличени по повод празника на жената 8 март. Инициативата да удостои с плакети заслужилите е на фондация „Сан Марко М“ и нейния председател Меглена Трайкова.

Сред наградените е Радмила Станкович, която тренира детето чудо от Пловдив Лиляна Георгиева. 15-годишното момиче расте в дом за деца без родители и, въпреки трудностите в живота си, на лекоатлетическата писта е непобедимо. В момента Лили е ученичка на Спортното училище в Пловдив.

„С Лили сме заедно от 5 години. Правилата в дом „Мария Луиза” обаче бяха такива, че до 5 клас не можеше да излиза без възпитател. В продължение на 2 години тренираше по детски, щадях я. Докато през зимата на 7 клас се появи с гръм и трясък, ставайки републиканска шампионка срещу по-големи, при това с чужди шпайкове, които страшно й убиваха. Красен Кралев изигра много важна роля в живота й. Няколко месеца преди да стане министър я видя на шосеен пробег във Варна и беше впечатлен от качествата й. когато стана министър на спорта ни покани в кабинета си, след като Лили стана рекордьорка. Колкото и добри да са условията в „Мария Луиза”, друго е край майка и баща. Във важен момент се намеси и фондация „Сан Марко М”, която оказа финансова помощ, помощ за екипировка. След това дойдоха големите успехи на Лили и сребърният медал на европейските олимпийски игри в Тбилиси миналото лято, където тя направи третия си национален рекорд на 800 метра”, припомня историята на Лили Радмила Станкович.

Директорът на Спортното училище Илияна Данчева осигурила самостоятелна стая за Лили в общежитията, където да почива между двете тренировки събота и неделя. Двете нерядко си говорили не само за спорт, но и за лични преживявания и вълнения, които 15-годишното момиче споделяло като пред близък човек.

Треньорката по джудо Цветана Божилова също бе отличена, тъй като приела нещастието, случило се на едно от децата на тепиха – 13-годишния Валентин Петков, като свое лично.  Миналата година момчето остава без китка на дясната ръка след инцидент с пиратка, но въпреки това продължава да тренира. Седмокласникът от Спортното училище е картотекиран и участва на републикански първенства, а в бъдеще Божилова има амбицията да го включи и в пара олимпийските игри.

„В нашия спорт има техники, благодарение на които едната ръка може да участва по-малко от другата. Това обаче изисква повече усилия и тренировки. Приятелите и аз подкрепяме Вальо”, казва треньорката.

Сред отличените бе и бизнесдамата Елена Кристиано, подпомогнала кампаниите за закупуване на електронна протеза на дете от Пловдив и за лечението на парализираната Мария.

Бизнесдамата Елена Кристияно получава приза от Меги Трайкова - председател на фондация "Сан Марко М".
Бизнесдамата Елена Кристияно получава приза от Меги Трайкова – председател на фондация “Сан Марко М”.

Сред наградените се оказаха две популярни народни певици, които са участвали безвъзмездно в поредицата кампании, организирани от фондацията. Това са сегашните солистки на Конушенската група Таня Досева и Елена Чаушева, които поздравиха отличени и организаторите с акапелно изпълнение на емблематичната „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

Народната певица Елена Чаушева също бе сред отличените.
Народната певица Елена Чаушева също бе сред отличените.