Най-старото училище в Пловдив поддържа традицията на Найден Геров, литийно шествие с иконата на Светите братя премина по Главната

DSCF8441

За 19-та поредна година Хуманитарната гимназия даде начало на тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий днес. Най-старото училище в Пловдив възкреси отколешната традиция да се честват равноапостолите, положена от Найден Геров още през 1851 година.

Точно в 10 часа бе изнесена иконата на първоучителите и от площад „11 май“ тръгна литийно шествие на ученици и учители. След иконата дефилираха и знамената на училището – копие на първия флаг от 1885 година, знамето от 1947 – а, когато Първа мъжка гимназия приема името “Димитър Благоев” и сегашното знаме. Шествието завършва с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Славянските първоучители в Стария град.

Тържественият концерт на учениците от Хуманитарната гимназия е в Концертна зала.

Училището е създадено през 1850 като класно епархийско училище от Найден Геров. Година по-късно, с одобрението на пловдивските първенци, той дава името „ Кирил и Методий”.   Пет години след празника, организиран от Найден Геров в Пловдив, Йоаким Груев предлага денят на светите равноапостоли да стане официален празник на българските ученици. Пловдивското епархийско училище, известно като Първа мъжка гимназия, е и първото в света, наречено на братята Кирил и Методий.

DSCF8436

„Идеята на 10 май да честваме дойде със съдействието на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий” през 1997 година. Право на училището, което е създало празника, е да обяви началото на тържествата. Когато гимназията през 60-те години се снабдява с икона на Светослав Доспевски, тя ежегодно е била внасяна на 10 май и освещавана в храм „Св. Богородица” и изнасяна с песнопения от учениците”, припомня директорът Соня Киркова.

Първото честване на празника е ставало на днешната улица „Съборна”, където се е намирала първата сграда на училището.

Учениците днес са с по-голямо самочувствие, по-можещи и знаещи, държат на своето право. Така трябва да бъде, коментира пък дългогодишният преподавател по литература Николина Георгиева.

1 КОМЕНТАР

  1. В статията има грешка. Училището е създадено през 1850 г., а не през 1950, както пише.

Коментарите са затворени.