Издателска група „Просвета“ започна заснемането на първите у нас видеоуроци в помощ на децата, които ползват жестов език. Те ще бъдат част от образователната платформа е-просвета в секцията за безплатни образователни материали и ще се ползват свободно още от тази есен. Партньор е Националната асоциация на преводачите на жестов език в България.

„Изключително сме развълнувани, че това се случва за първи път в България – учебният материал да бъде поднесен на български жестов език, а това е важна предпоставка за повишаване на качеството в обучението на глухите ученици“,  коментират от асоциацията.

Досега у нас липсваха подходящи образователни ресурси за деца в училищна възраст, които имат нужда от достъп до информация чрез жестов език, за да учат пълноценно.

„Проектът изисква време, огромна работа и отделянето на сериозни ресурси, за да бъдат покрити най-важните теми по предметите в началния етап. Ще качваме в е-просвета всеки нов видеоурок с жестов превод веднага щом е готов“, информират от издателството. Един от тях е „Първият учебен ден. Текст. Изречение. Дума. Сричка. Звук“ от буквара за 1. Клас.

Инициативата получи подкрепа от Съюза на глухите в България (СГБ) и от  Асоциацията на родители на деца с увреден слух (АРДУС).