„Добре дошли в света на четящите хора!“, обърнаха се към 1 б клас гимназисти от СУ „Цар Симеон Велики“

Каква е историята на нашата азбука и кои са големите личности, на които дължим писмеността си разкриха пред първолаци учениците от 11 а клас на СУ „Цар Симеон Велики“. Гимназистите се отзовават с ентусиазъм на идеята на началния учител Мария Костова за един по-нетрадиционен празник на буквите. Вместо добре познатите стихчета и песни за буквите, изпълнени пред родители в класната стая, тя решава да изнесе събитието на открито в училищния двор. Без присъствието на възрастни. Мъниците от 1 б клас сами изработват коронките си в часовете по технологии и предприемачество, а класната подготвя за всеки свитък с послание: „Образованието е свобода, прозорец, посока и ключ към всичко в света! Успех, първолаче!“

Гимназистите пък посрещат първокласниците с думите: Добре дошли в света на четящите хора!“ и подаряват на всеки книжка с български народни приказки. Неусетно, докато решават ребуси и кръстословици и съставят думи по зададена от 11-класниците първа буква, децата показват какво са научили през годината.

„Рецитираха „Аз съм българче“, пяха, но без предварителен сценарий, а нетърпеливи да се изявят пред големите, които срещат всеки ден по коридорите в училище и гледат с възхита. Момчетата и момичетата направиха празника на малките незабравим, а на финала заедно разрязаха голямата шоколадова торта“, разказва Костова и не крие, че за 30-годишната си педагогическа практика отрежда специално място именно на този празник.