Ветеринарният лекар и Мастър шеф д-р Костадин Шанков напътства учениците от ПГ по туризъм как да правят оризови бисквити с пилешко и лакомства от тиква

Необичаен мастър клас проведе шеф-готвач в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“. Заедно с учениците от клубовете по интереси ветеринарният лекар и Мастър шеф д-р Костадин Шанков приготви лакомства за домашни любимци.

Преди да запретнат ръкави и да започнат смесването на продуктите, той ги  запозна с полезното и вредното за животните, за тяхното правилно и пълноценно хранене. „Животните имат много различни темпове на метаболизъм от хората и това, което е полезно за нас, на кучето може да навреди и дори да е фатално за него“, поясни д-р  Шанков. Опасно е да ядат захар, шоколад, ябълки, грозде, сурово месо и риба, мляко.

Следвайки напътствията на шеф Шанков, бъдещите готвачи приготвиха здравословни тиквени лакомства, оризови бисквити с пилешко месо и мъфини със семена. Докато бъркат смесите, те трябваше да си припомнят знания от биологията, химията, хигиената на храненето и технологията на кулинарната продукция, за да достигнат до изпълнението на рецептите.

Учениците усвоиха умения за изхранването на домашните любимци, разбраха, че кучетата са хищници, а хората са ги направили всеядни животни за тяхно удобство. „Те имат нужда от много малко въглехидрати, затова при приготвянето на лакомствата се използват ниско въглехидратни брашна, каквито са оризовото и бадемовото“, уточни д-р Шанков.

Той разказа, че е създал своя пекарна, в която ще предлага собствено разработени рецепти за различни породи и видове. Там ще могат да се правят поръчки за партита за домашни любимци.

Учениците бяха любопитни да узнаят любопитни подробности от това какво е да участваш в „Мастър шеф“, за плюсовете и минусите на риалити форматите.

Всички приготвени лакомства вече са дарени на приюта за кучетата от общинския приют.