Първолаците от Марково ще имат урок по градинарство, учениците от Крумово и Устина ще садят дръвчета

Второкласници от Марково ще майсторят хотел за насекоми и хранилки за птици. Повод за любопитните инициативи е Денят на Земята  в община. 22 април ще бъда отбелязан със специални събития във всички училища и детски градини в община „Родопи”. В ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Марково за най-малките е предвиден урок по градинарство. Заено с това първолаците ще научат и какво е компостиране. Предвидени са състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, дефиле на костюми от рециклирани материали и оформяне на цветна градинка. Учениците от 5,6 и 7 клас ще се включат в празника с голямо пано, посветено на опазването на околната среда, ще покажат може ли да има пречиствателна станция от бутилки и ще създадат артинсталация.

Под мотото „Ние не сме наследили земята от нашите предци, ние я вземаме назаем от нашите деца” ще премине залесителната акция в Крумово.  Учениците от ОУ „Христо Ботев” ще засядат дръвчета в пространството около сметището в селото.

Екологично послание ще отправят и децата от ОУ” Неофит Рилски” в Ягодово. Те ще отбележат празника с класна стая на открито.

Възпитаниците на училището в Кадиево ще се включат с изложба на тема „Земята – нашият единствен дом” и изработка на постери.

По идея на ръководството на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Устина учители и деца ще почистят заедно двора на училището, ще посадят иглолистни дръвчета и ще се забавляват с програма, подготвена от учениците от групите за занимания по интереси.

С изложби на рисунки, залесителни акции и игри в отбелязването на Световния ден на Земята ще се включат и детските градини на територията на населените места в общината.