Само 16% от родителите на ученици в Пловдивска област са съгласни децата им да бъдат изследвани с бърз тест за Ковид-19. В допитването, инициирано от МОН, са се включили общо  75 на сто от родителите на деца и ученици.

В цялата страна отговор са дали 76,67% от семействата, като съгласие са декларирали само 14,65%. Нужно да бъдат тествани поне 70% от учениците, за да има ясна картина за системата на образованието.

Ето коментара на родител, който получихме на електронната поща на “Уча в Пловдив” по повод проведената анкета. Публикуваме го без редакторска намеса:

От училището на сина ми попитаха онлайн дали съм съгласна на детето ми да бъде направен антигенен тест!

Какво значи антигенен тест?! Никой не обясни на родителите ще бодат ли децата, ще им бъркат в носа ли или гърлото или как точно биха могли да организират едно тестване. Щях да се съглася и за заради децата си, и заради себе си, и заради бабите им, но как правиш проучване без „информирано съгласие“ и информация. Съгласете се, че е трудно човек да се ориентира в този поток от информация- антиген, антитела, PCR, Елайза, бърз, бавен, надежден, ненадежден…..

Толкова много хора изкараха този вирус без РЗИ изобщо да разбере. С отпуски, с разбиране, с карантини и без карантини и сега какво ще се случи ако детето се окаже положително?!

Нито мога да докажа като родител, че съм била в самокарантина, нито че съм го карала. Кой работодател ще ме търпи още един път, ако не съм на работа. Ами ако детето се окаже първо положително в училище, а отрицателно след последващ PCR. А кой щеше да плати 100 лева за ПСР-а?!

Много въпроси и не достатъчно отговори. Затова са толкова много несъгласните.