images

Любомир МИНЧЕВ

Един учителски шамар така може да отвинти въображението на ученици и родители, че то ще ни занимава седмици наред с усещането за предстоящ  апокалис. Тъй като не е ясно какво точно е направил този учител от Девня, завел учениците си на екскурзия до Бузлуджа, въображението естествено ще ни отведе до поредния кьорфишек.  И как така, по дяволите, една разправия на висок тон става първа новина. Родителите приемат импровизирания  скандал като атентат срещу възпитанието на децата им. Нищо, че те може би са обикновени лигльовци и дори не използват един процент от мозъка си за мислене .

Медиите изтръпват от удоволствие , ако група глезльовци се оплачат от лошо отношение към тях – учителят ги погледнал укорително или не им обърнал достатъчно внимание.  Пред камерите  глезльовците  изглеждат като герои. Около тях родителите  са готови глави да режат като слушат колко онеправдани и малтретирани са домашните им любимци. Обществото вече е готово с присъдата си- боже, пази децата ни!

Ако учител се изтапани пред камерите и обвини учениците си в тормоз, веднага ще бъде обявен за идиот, който си заслужава съдбата. Възможно е дори учениците да бъдат упрекнати, че не са го набили досега- как са го изтраяли толкова дълго време !

На кого повярваха в тази трогателна сценка от Бузлуджа- на учителя, който твърдеше, че срещу себе си е имал гамени, или на озверелите родители, доверили се сляпо на децата си. Разбира се, че в аудиторията не остана и грам съмнение, че децата са тормозени от един нагъл учител, който веднага трябва да бъде уволнен. В крайна сметка той е едно нищо. Може би така изглежда и в очите на директора си, тъй като един ученик носи  около 1500 лева на училището – той е неприкосновен, освен ако не напердаши самия директор.

Същата тази аудитория се опули, когато разбра кой е Теодосий Теодосиев. Тъй като тя трудно разбира толкова прости неща. По-лесно е да смели агресията на глезльовците и да я превърне в топновина. Теодосий е брилянтен учител по физика, но спокойно може да мине и за напълно смахнат в очите на аудиторията, която не разбира простите неща. Той дал всичките си пари за порутена сграда  където иска да обучава  всички желаещи без пари. Теодосий се рови в главите на талантливите  деца, защото те били репресирани в училище – и те , и глезльовците получават едни и същи дипломи с едни и същи оценки. Знае го, защото най-големите   наши умове са минали през ръцете му. Те биха изтърпели и учителски шамар, а 90 процента от учениците не биха завършили средно образование , ако има реално оценяване. Дори Теодосий не струва нищо, ако срещу себе си има  безделници без грам акъл в главата, но с 1500 лева в раницата.

Коя е тогава топновината – че в училище има репресия срещу талантливите, или  бунтът на глезльовците.  Втората, разбира се. Тогава ударете един шамар на Теодосий – той знае защо.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Страхотна статия!
    Истината е, че брилянтни ученици, не бива да затъпяват с посредствени, немотивирани, разглезени… до диплома в 12 клас, еднаква за всички. Системата на класа трябва да е наистина класно-урочна, а не наборно-урочна. Всеки да давършва т.нар. основно образование, когато узрее за това, нали дипломата се нарича още свидетелство за зрелост. Така ще имаме 14-16 годишни студенти, които в повечето случаи ще бъдат на светлинни години от сегашните 20-25-годишни старци на студентската скамейка, а и професорите ще са 25-27 годишни, а не “феодални старци”. Всичко това май мирише на реформа, та кой казвате че би пожелал такава реформа?

Коментарите са затворени.