4-uchiteli-shte-bdqt-za-sigurnostta-pri-uchenicheskite-ekskurzii-167657

Типов договор с едни и същи изисквания и условия ще трябва да сключват занапред директорите на училища и детски градини при организиране на туристически пътувания с малчугани и ученици. Поредна заповед на просветния инспекторат затяга режима при организиране на екскурзиите, заради зачестили в последните години инциденти и жалби на родители.

Школските шефове са длъжни да следят дори за номера на автобуса, с който ще бъдат транспортирани децата и дали той е същият, посочен от туроператора в документите. Рейсът трябва да е минал задължително технически преглед. Имало случаи, в които превозвачът посочвал даден автобус, но не той реално превозвал след това учениците. Същото се отнася и за хотелите. Преди да сключи договора, директорът трябва да провери категорията на местата за спане и хранене съответстват ли на обявеното от агенцията. Пътуването става само в светлата част на денонощието, като в договора се посочва очакваното време за пристигане до крайната точка.

Минимум 15 дни преди тръгването списъците с имената на децата и декларациите от родителите трябва да се представят за одобрение в инспектората. Декларации от родителите се изискват и за спортните празници, ако те се провеждат извън града. При провеждането на зелени училища в рамките на седмица с децата трябва да пътува задължително и медицинско лице.

Директорът има право да развали договора с туроеператора при констатирани несъответствия.