Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на март, стана ясно на брифинг в Министерския съвет. Ако бъдат одобрени от МС, мерките ще влязат в сила от 27 ноември – петък.

Новите мерки предвиждат:

– Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и извънкласни дейности.

– Преустановяване на колективни спортни и културни мероприяти, конгреси, семинри, конкурси и частни организирани тържества.

– Продължаване на забраната за дискотеки и нощни заведения.

– Преустановяване дейността на заведенията за хранене, кафенета и игрални зали. Ресторантите могат да работят само за доставки по домовете.

– Затварят се молове и всички нехранителни магазини, остава да работят само аптеки, банки, застрахователи и пощенски услуги.

– Забрана за вътрешни и външни екскурзии

“Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след двадесет и няколко дни. Очаква се мерките да дадат резултат най-рано след 8 дни – такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система. КПП-та категорично няма да има. Тази мярка е доказала своята нееективност във времето. Няма място за паника и притеснение. От самото начало казвам, че тези битка ще бъде спечелена с разум, интелект и дисциплина.Това, което се случва в България, се случва навсякъде“, каза министър Костадин Ангелов.