Бизнесменът, бивш съветник в ДАНС и ръководител на катедра „Политически науки и национална сигурност“ в Пловдивския университет доц. д-р Алексей Петров е бил намерен застрелян в столичния квартал “Драгалевци”. По последна информация той е бил с охрана по време на разходката. В момента се прави оглед, установяват се оръжието и броя на изстрелите. Петров е бил с обичайната си охрана от трима души, стана ясно на брифинг на мястото на престъплението. Стрелбата е била в гориста местност в близост до пътеката, където се е разхождал често.

Алексей Петров води дисциплините „Тероризъм и антитероризъм“, „Активна корпоративна сигурност“, „Управленско решение и екип“. Поставя началото на обучението и научните изследвания в областта на киберсигурността и активната корпоративна сигурност във факултета.

По време на мандата му стартират две бакалавърски програми – “Национална сигурност” и “Международна политика и бизнес дипломация”, както и три магистърски – “Киберсигурност”, “Мениджмънт на националната сигурност и антитероризма” и “Политически мениджмънт и комуникация”. Акредитарана е също и докторска програма “Национална сигурност”.

Пловдивският университет е основен партньор на Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е именно доц. Петров за осъществяване на мащабния проект “Цифров иновационен хъб Тракия”. Партньори  по него са също община Пловдив, БАН и Асоциацията по киберсигурност. Хъбът е част от Европейската мрежа за цифрово и икономическо сътрудничество.

Само преди седмица на посещение в обучителния център на хъба бе министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. Тя се срещна със студенти от Пловдивския университет и ученици от гимназиален етап на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Националната търговска гимназия, които в момента се обучават в киберполигона на хъба. Съюзът е координатор на проекта, който се финансира по програма “Цифрова Европа” на ЕК и по Национална програма “Научни изследвания, иновации и цифровизация за интелигентна трансформация“.

Половин година след стартирането на проекта над 600 души за преминали различни обучения, а успеваемостта им на изходните тестове е над 92%. Основната цел на хъба е да предоставя технически и екосистемни услуги, достъп до инвестиране и обучения на служители и персонал.  Около 30% от служители в община Пловдив са минали базовите обучения по киберсигурност.

През май 2021 г. Факултетът по икономически и социални науки организира научно-приложния форум „Дронове и сигурност“. Тогава Алексей Петров връчи благодарствени грамоти на участниците.

Ерудиран, със самочувствие, основаващо се на стабилни познания от практиката, диалогичен и безспорно интересен – така го определят студентите му университета.

До този момент университетът не е излязъл с позиция по повод инцидента.

“България загуби ярък визионер, ръководен от грижата за българския бизнес. Инвестицията в младите хора, тяхното образование, кариерно развитие и благоденствие в родината бе лична кауза на доц. Алексей
Петров. Академичната му дейност ще остане дълго в паметта на студентите му в ПУ “Паисий Хилендарски”. Националната сигурност и борбата с корупцията бяха мисията на доц. Петров, която той неуморно защитаваше.
Делото му няма да бъде забравено. Ще продължим мисията и битките му неуморно, както го правеше той”, написаха от Съюза за стопанска инициатива.