Засега не се планира отпадане на някой от задължителните изпити за учениците в края на 4 и 10 клас. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНР. Вчера Съюзът на работодателите в средното образование поиска отмяна на националното външно оценяване за тези класове само за тази година заради извънредното положение. Към момента е ясно, че дистанционното обучение ще продължи поде до 12 април, но вероятността да бъде удължено още е голяма.

„МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и дати за изпити, утре може да не е валидно. На този етап не говорим за отпадане на външно оценяване”, каза Михайлова.

Тя обясни, че външното оценяване след 4 клас е важното, защото резултатите от него могат да се използват за кандидатстване в определени училища като математическите гимназии. В същото време е много вероятно да не се проведат олимпиадите и състезанията, които също се използват за вход след 4 клас. Така външното оценяване ще остане единственият елемент, който може да се вземе предвид при балообразуването, посочи Михайлова.

Външното оценяване след 10 клас пък е важно за учениците от обединените училища, в които образованието продължава до 10 клас. Те трябва да кандидатстват, ако искат да завършат втория етап на гимназиално образование, а за това са нужни оценките от НВО. “Ние нямаме право да оставим тези ученици без възможност за продължаване на образованието си, там където имат желание”, заяви Михайлова.

Все още не е ясно какво ще се случи с матурите за зрелостниците, както и с външното оценяване след 7 клас. Вероятно датите ще бъдат променени, а изпитният материал – съкратен.

Зам.-министърът подчерта, че в изпитите няма да се включва учебно съдържание, което не е изучено от ученици. Към началото на извънредната ситуация повече от 60% от учебните занятия са били осъществени. Материалът от втория учебен срок обаче надгражда вече натрупани знания.

„Нима граматиката по български език се изучава втория срок на 4-ти клас? Напротив, смятам, че с външните оценяване ще докажем, че дори обучението от разстояние е било ефективно, ще се види ролята на учителите”, коментира зам.-министърът. Тя допълни, че сега е времето да се направи и трансформация на изпита, както бе направен и бързият преход към обучението от разстояние в електронна среда.