DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG

Висшето училище ще приеме 400 бакалаври в редовна и 100 в задочна форма на обучение

От днес започна приемането на документи за кандидатстване в пловдивския филиал на Техническия университет. Заявленията могат да се подават в интернет страницата на университета www.tu-plovdiv.bg или на място в зала 4430 в сградата на Ректората на ул. „Цанко Дюстабанов“ 25.

Тази година висшето училище ще приеме 400 бакалаври в редовна форма на обучение и 100 в задочна. Кандидатите могат да избират между 13 редовни инженерни специалности и 4 задочни.

Очакванията са и тази година най-голям интерес да има към специалност „Компютърни системи и технологии“, където традиционно за едно място се борят по петима кандидати.

От висшето училище отчитат завишен интерес и към новата специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, разработена по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Програмата е въведена в резултат на членството на ТУ-София в Европейския технологичен университет е съобразена с темата приоритет за Европа, уточняват от ръководството на пловдивския филиал.

Кандидат-студентите могат да избират и между бакалавърски инженерни специалности в областта на електрониката или електротехниката, машиностроенето, транспортната или авиационната техника, автоматиката, дизайна и печатните комуникации. Учебното заведение предлага и обучение на мениджъри в индустрията, както и специалност по индустриално инженерство, която е изцяло на английски език.

За всички специалности се кандидатства с оценката от изпит по математика (предварителен или редовен) или с оценката от матура – по български, по математика, по информатика , информационни технологии или по физика. Може да се кандидатства и с оценка от държавен изпит за професионална квалификация, но само в съответното професионално направление.

За специалности „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ и „Индустриално инженерство“ се изисква и сертификат за владеене на английски език, оценка от матура или кандидатстудентски изпит.

Засилен интерес към предварителните и редовните изпити отчитат тази година от висшето училище. Близо 600 кандидати са се явили на различните дати в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Велико Търново и Хасково. Резултатите на кандидатите също са по-добри от миналогодишните. Отличните оценки на теста по математика са 57, две от тях са пълни шестици. През 2023 г. отличниците бяха едва 30.

Приемането на документи за кандидатстване в пловдивския филиал ще продължи до 5 юли. Резултатите от първото класиране ще са ясни на 6 юли, а от второто – на 13 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.